Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Beerősített kormányzati kontroll Amerikában?

2001.09.19. 18:31
Az Egyesült Államok elnöke arra készül, hogy átveri a kongresszuson jelentősen megnövelt lehallgatási hatásköröket biztosító törvényjavaslatát, állítja a Wired News.
George W. Bush elnök újraírni készül a telefonok, internetes adatkommunikációk és hangos üzenetek lehallgatását szabályozó törvényt, tudta meg a Wired News. Javaslata nyomán a kormány gyakorlatilag szabad kezet kapna elektronikus lehallgatás, bevándorlás és terroristaelhárítás esetén.

Amíg még meleg

A szeptember 11-i merényletek után Amerika szinte egy emberként állt elnöke mögé, bárhová is vigye őket. Bush, miután a védelemre és háborúra az általa javasolt 20 milliárd dollár dupláját kapta meg, a közvélemény-kutatásokból arra következtetett, hogy derék polgárai nemigen fognak pampogni, ha a nemzeti öntudat hevében egy tollvonással visszavág adatvédelmi jogaikból.

A kétoldalas vázlat szerint - amelyből kulcsfontosságú részletek hiányoznak, s így még változhatnak, amíg a kongresszus elé kerülnek - a rendőrség több esetben használhatna bírói végzés nélkül telefonos vagy internetes lehallgatórendszereket. Ez nagyjából tükrözi a szenátus múlt csütörtöki döntését.

"Szükségünk van ezekre az eszközökre az Amerikát fenyegető, egyre erősödő terrorizmus elleni küzdelemben" - mondta John Ashcroft igazságügyi miniszter. "Azt szeretnénk elérni, hogy egyetlen lehallgatási parancs minden nyomozati eszközre engedélyt adjon, főleg mivel a célszemélyek igen mozgékonyak és számos csatornán képesek kommunikálni egymással."

Szigorúbb játékszabályok

A törvénytervezet módosítása nem tartalmazta a titkosítási szoftverek használatának korlátozását, amelytől civiljogi körökben többen tartottak.

Tartalmaz viszont egy olyan passzust, amely alapból börtönbe juttatná a terrorizmussal vádolt személyeket, elrendelné a terroristagyanúsnak minősített egyének kötelező letartóztatását, valamint szélesebb jogkörökkel ruházná fel a bevándorlási hivatalt a terrorizmussal gyanúsított elemek kiutasítására az országból.

A tervezet tartalmazza továbbá a "terroristák DNS-alapú azonosítása" cikkelyt is, minden további magyarázat nélkül, a terroristák rejtegetésének, és a "terrorista tevékenységek tisztára mosásának" betiltását. A javaslat kiterjesztené az elektronikus megfigyelések időtartamát, és bevezetné az információcserét külföldi kormányzatokkal.

A Center for Democracy and Technology polgári jogi szervezet szerint a "háborús" törvénykezés elhamarkodott dolog. A szervezet helyteleníti a törvénytervezet felgyorsított ütemű átpasszírozását a törvényhozáson.

A szenátus már szeptember 13-án elfogadott egy törvényt, amely megkönnyíti az FBI-nak, hogy engedélyt szerezzen számítógépes adatátvitelek lehallgatására. Ugyan a Carnivore, vagy új nevén, DCS2000-rendszer használatát bizonyos esetekben korábban is lehetővé tették az amerikai törvények, mostantól bírói végzés nélkül bármikor bevethetik azt.