Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

T-Online: Nem voltunk megtévesztők

2006.01.25. 11:05
A Gazdasági Versenyhivatal keddi határozata szerint a T-Online megtévesztette a fogyasztóit azzal, hogy a korlátlannak és forgalomfüggetlennek nevezte az adsl díjcsomagjait. A T-Online azonban azt állítja, hogy nincs is korlátlan csomagja.

A T-Online a versenytanácsa keddi bejelentése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy 2005 februárja óta, azaz amióta áttért a forgalomarányos nagykereskedelmi elszámolásra, csak forgalomfüggő és forgalomfüggetlen díjazású szolgáltatást nyújt. Érdemes figyelni a szavakra, a T-Online sajtóközleménye ugyanis külön felhívja a figyelmet arra, hogy a korlátlanság és a forgalomfüggetlenség nem ugyanaz. Értelmezésük szerint a forgalomfüggetlenség annyit jelent, hogy a felhasználó igénye szerint mindössze 100 kilobájtot, vagy akár 300 gigabájtot is letölthet egy hónap alatt, miközben az általa fizetendő díj nem változik. A korlátlanság szó értelmezésére nem térnek ki.

Jogszerű volt

Emlékezetes, hogy 2005 augusztus elején a T-Online felbontotta ötven ügyfelének a szerződését, arra hivatkozva, hogy a "szélsőségesen sokat letöltő ügyfelek több millió forintos veszteséget okoztak neki", ugyanis ők a forgalmazott adatmennyiség alapján kezdett fizetnek a T-Comnak a vonalhasználatért.

Arra is felhívja a figyelmet a legnagyobb magyar internetszolgáltató, hogy a versenytanács nem tett negatív észrevételeket a szerződések felmondásokról, nem vitatta a lépés jogszerűségét, és még a bírságolástól is eltekintett, mivel a cég együttműködött a felmondásokat kifogásoló szakmai szervezetekkel.

Szélsőségesek

A T-Online a forgalomfüggetlen lakossági adsl szolgáltatás általános szerződési feltételeiben (ÁSZF) már meghatározta az extrém használatot: ha az előfizető adatforgalma három hónap alatt 150 gigabájtos havi átlagot ér el, akkor a T-Online Magyarország először figyelmeztetést küld az ügyfelének, majd más díjcsomagot, vagy más szolgáltatót ajánl neki, ha az előfizető letöltési szokása nem változik. A három hónap átlagában számított havi 150 gigabájt letöltése után sincs valódi fizikai korlát, ugyanis az előfizető külön díj fizetése nélkül is képes akár ennél nagyobb adatforgalmat lebonyolítani.