Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Nacionalista törökök olvassák az EU postáját

2002.02.22. 13:49
A brüsszeli Európai Bizottság és az EU-tagságra már évtizedek óta várakozó Törökország között egy új botrány szít feszültséget. Az ankarai EU képviselet elektronikus levelezése a jelek szerint szélsőjobboldali török csoportok kezébe került.
Günter Verheugen csatlakozási főbiztos kedden magához kérette a török EU-nagykövetet, Nihat Akyolt, hogy tiltakozzon az EU-vezetés belső emailjeinek nyilvánosságra hozatala ellen.

A Bizottsághoz közeli források tudni vélik, hogy szélsőjobboldali török csoportok megfigyelik a brüsszeli EU-központ és az ankarai EU-képviselet közötti emailforgalmat.

Politikai célokra használják az ellopott leveleket

Az elcsípett leveleket arra használták, hogy tudatosan hamis interpretációban nyilvánosan uszítsanak az EU és különösen ankarai képviselője, Karen Fogg ellen. Az EU vezetése már többször felszólította a török kormányt, hogy tiltsa meg az illegálisan elolvasott emailüzenetek nyilvánosságra hozatalát.

Az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi fenntartja magának a jogot, hogy a különösen kényes esetet megemlítse Bülent Ecevit török miniszterelnöknek is - jelentette be kedden Jonathan Faull EU szóvivő.

Nemzetközi jog védi a levelezést

A Brüsszel és az ankarai képviselet közötti emailforgalom a nemzetközi jog védelme alatt áll. Törökországnak szintén gondoskodnia kell az EU helyi képviselőinek biztonságáról.

Törökország egyike annak a 13 országnak, melyek csatlakozni kívánnak az EU-hoz, de az egyetlen olyan ezek között, amellyel erről még semmilyen konkrét tárgyalás nem folyik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!