Piroska
3 °C
4 °C

Török tiltakozás a szigorú internetszabályozás ellen

2002.06.07. 11:09
Törökországban az internetet is érintő, újonnan bevezetett ellenőrzési rendszer heves tiltakozásokat váltott ki - leginkább azoknál a weboldalkészítőknél, akik saját fennmaradásukat féltik az új törvények kapcsán - írja az ITTK Infinit hírlevele.
A bevezetett ellenőrzési rendszer része annak az új médiatörvénynek, amely az internetet ezután ugyanúgy kezeli, mint az összes többi médiát. A legvitatottabb pont az, hogy az új törvény értelmében a weboldalakat hivatalosan regisztráltatni kell, és a rajta szereplő tartalomról egy-egy másolatot kötelesek beküldeni a készítők a hatóságoknak. Ez a lépés nagy felháborodást keltett az internetes világban, a tartalomszolgáltatóktól kezdve a felhasználókig szinte mindenki elítéli ezt a fajta szabályozást. Sokak úgy látják, ezzel a döntéssel Törökország internetes jövőjét kockáztatják.

Korlátozza a szólásszabadságot

Savas Unsal szerint, aki az ország egyik legnagyobb internetszolgáltató cégének, a Superonline-nak a vezérigazgatója, ez egy "piszkos törvény": "Ez a törvény sehová sem vezet, csak korlátozza a szólásszabadságot, és rossz hatással lesz a hazai tartalomfejlesztésre, vagy még inkább az egész internetes szektorra. Ezzel a törvénnyel akár hamarosan az utcára is kerülhetünk, mert egész egyszerűen nem lesz munkánk." - mondta Unsal a BBC tudósítójának.

Online cenzúra

Mindeddig természetes gyakorlat volt, hogy a török weblapok jelentős része élesen bírálta a minisztereket, és olyan cikkek jelentek meg a neten, amilyeneket az újságokban nem mertek volna közzétenni.

Dr. Oktay Vural közlekedési és kommunikációs miniszter szerint azonban ennek a törvénynek nem az volt a célja, hogy elnyomja a weboldalakat. "Ezek az intézkedések nem az internet megszorítására törekednek, bár pár dolgot megtiltanak - állítja Vural. - És ha ezek a dolgok éppen az interneten keresztül történnek, akkor sajnos a törvény rájuk is vonatkozik. Nem kell attól félni, hogy pl. figyelni fogjuk a chatszobákat, mert nem ez a célunk."

Az ORTT ural

Az új törvény az internetet a török rádiós és televíziós legfelsőbb testület hatásköre alá helyezi. Ezentúl ugyanolyan szabályok érvényesek rá, mint az ország összes többi médiájára. Azonban nem világos, hogyan is kell pontosan értelmezni a törvényt. Fikret Ilkiz török médiajogász szerint az internetszolgáltatókat elvileg ezentúl bármilyen - akárcsak a csevegőszobákban - leírt tartalomért megbüntethetik.

"Az a legnagyobb probléma, hogy a törvény nem egyértelmű. Megtiltja pl. a hamis vagy rágalmazó hírek terjesztését. De mik is azok valójában? - nyilatkozta Ilkiz a BBC-nek - A törvény nem írja le a fogalmat, csak megtiltja őket. Mára senki sem tudja, hogy mi törvényes és mi nem. Egy nagy káosz az egész."

Az EU is ellenzi

Az Európai Unió, amelyhez Törökország is csatlakozni szeretne, szintén élesen bírálta az új szabályozást, és felszólította az országot annak visszavonására. Sokak szerint ez a törvény visszafordíthatatlan károkat okozhat Törökország egész jövőjére nézve. Haluk Sahin történelemprofesszor szerint az ország ugyanabba a hibába esik, mint 200 évvel ezelőtt: "200 éve az Ottomán Birodalom elutasította az ipari forradalmat. Szerintünk most az internet és a számítógép jelenti az országunknak a második esélyt a fejlődésre. A fiatal generáció készen áll, de sajnos az öregebbek és a politikusok ugyanazt a hibát készülnek elkövetni, mint őseink".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!