Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

111 millió dollárra büntették a TorrentSpyt

2008.05.08. 14:30
A kaliforniai bíróság ítéletet hozott az amerikai filmstúdiók szövetsége és az egyik legnépszerűbb torrentoldal, a TorrentSpy között 2006 februárja óta húzódó perben.

A Torrentspy évekig a legnépszerűbb torrentkereső oldalak egyike volt az interneten - bár maga nem tárolt a szerverein jogsértő tartalmakat, a keresőmotorja segítségével a felhasználók szinte kizárólag filmek, zenék és szoftverek illegális másolatait találhatták meg és tölthették le egymás gépéről.

Az oldalra, ami márciusban végleg bezárt a pereskedés miatt, 3700 film és tévéshow esetében sikerült törvénysértést rábizonyítani, és ezek mindegyikéért 30 ezer dolláros büntetést kell fizetnie az üzemeltető Valence Media cégnek. A teljes számla így 111 millió dollárra rúg.

A bíró indoklása szerint a TorrentSpy üzemeltetői aktívan részt vettek a josgértő fájlok terjesztésében, fájlok átnevezésével segítették a felhasználókat az illegális tartalmak álcázásában, és bizonyítékokat semmisítettek meg, amikor a torrentezők ip-címeit tartalmazó adatbázisukat letörölték, hogy az ne juthasson a nyomozást végző hatóságok kezébe.

A TorrentSpy ügyvédje a döntést igazságtalannak és drákóinak nevezte, és újra kijelentette, hogy a TorrentSpy soha nem próbált akadályokat gördíteni az igazságszolgáltatás útjába, csupán a felhasználói személyiségi jogait védte. A döntés az amerikai precedensjog jellegzetességei miatt hatással lehet az összes ezutáni hasonló ügyre is, és nem sok jóval kecsegteti a fájlcserélőket az ellenük jelenleg is zajló perekben.