Gusztáv
-4 °C
1 °C

Félmillió amerikai katona adatait lopták el

2003.01.06. 16:52
Az amerikai Triwest betegbiztosító több mint félmillió, katonák egészségügyi adatait tartalmazó kartotékja tűnt el, amikor ismeretlen tettesek decemberben behatoltak a társaság phoenixi központjába, és elemelték több számítógép merevlemezét.
A biztosító most a nyilvánossághoz fordult, és 100 ezer dollárt ajánlott fel az adatlopás felderítéséhez vezető információkért. A december 14-én ellopott merevlemezeken félmillió amerikai katona egészségügyi adatai szerepeltek, köztük nevük, lakcímük, telefonszámuk, társadalombiztosítási számuk és kórtörténetük. A tettesek kiléte egyelőre ismeretlen.

A Pentagon már levonta a lopás tanulságait, és megteszi a megfelelő lépéseket, hogy jobban védhetőek legyenek az érzékeny adatok, ígérte meg az amerikai kormány egyik szóvivője.

Az államügyész szerint nem a terroristák voltak

A Triwest saját adatai szerint mintegy 1,1 millió fájlt tárolt az összes merevlemezén. Az ellopott adatokról az eset óta semmi hír. Visszaélésről sem érkezett bejelentés, idézte a ZDNet David McIntyre-t, a Triwest ügyvezető igazgatóját.

Paul Charlton államügyész is biztosított mindenkit: nincs jele annak, hogy a betörést terroristák megbízásából hajtották volna véghez.

A Pentagon jelenleg azon dolgozik, hogy digitalizálják az amerikai katonacsaládok több mint 8,7 millió tagjára vonatkozó egészségügyi archívumot. Később ezek a személyek a hét különleges kórházban bármikor ingyenesen kezeltethetik magukat, hiszen az orvosok folyamatosan hozzáférnek majd a páciensek adataihoz.