Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trójai törvénytervezet

2001.01.02. 18:42
Az USA szenátusa a téli szünetet megelőző utolsó ülésnapon, semmitmondó cím alatt olyan törvénytervezetet tárgyalt, melynek függelékei széleskörű jogosultságokat adnak a számítógépes bűnözés visszaszorítására, és külön foglalkoznak a titkosító technológiákkal visszaélők büntetési tételeivel.
Az amerikai szenátusban nem kötelező, hogy egy törvény címében tükröződjön annak tartalma is. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy máshol feltűnést keltő törvényeket mellékletekbe és függelékekbe rejtsenek. Nemzetközileg elterjedt taktikája a törvényhozó hatalomnak, hogy a kellemetlen intézkedéseket vagy támadható előterjesztéseket lehetőleg ünnepnapok árnyékában hozzák meg, amikor mindenki mással van elfoglalva, a képviselők pedig mennének már haza.

Így fordulhatott elő, hogy az amerikai szenátus utolsó decemberi munkanapján ,,a közbiztonsági érdemérem odaítélésének feltételeiről" a semmitmondó H.R. 46 szám alatt egy látszólag ártalmatlan törvényt vett napirendjére. A Public Safety Medal of Valor azt szabályozná, hogy az amerikai közalkalmazottak hogyan tüntethetők ki a közbiztonság védelme érdekében tett erőfeszítéseikért.

De a kitüntetések odaítélését szabályzó törvény függelékeiként beterjesztették a Computer Crime Enforcement Act (törvény számítógépes bűnözés üldözésére) és az Internet Security Act of 2000 (internetes biztonsági törvény 2000) tervezeteit.

Az első előterjesztés mindenekelőtt a szövetségi szintű bűnüldözést kívánja segíteni, illetve az átfogó szövetségi fellépést a számítógépes bűnözéssel szemben. A számítógéppel elkövetett deliktumok evolúcióját látva az egyes államok az utóbbi években ugyan igazítottak a törvényeiken, de hiányoztak az eszközök és az ismeretek a jogszabályok végrehajtásához - szólnak a törvényalkotók indokai. Most erre a célra évente 25 millió dollárt szabadítanak fel.

Az Internet Security Act of 2000 elfogadása esetén teljesen új jogi helyzet áll elő. A szövetségi főügyész egyik helyettese az előterjesztés szerint kizárólag számítógépes bűnözéssel és szellemi javakkal foglalkozik majd, és ezzel egyidejűleg vezeti az igazságügyi minisztérium hasonló feladatokat ellátó osztályát.

Az új szabályok jóval szélesebb jogköröket biztosítanak a szövetségi hivataloknak a számítógépes bűnözés üldözéséhez. A drogos bűncselekményekhez hasonlóan az ügynökök és nyomozók azonnal lefoglalhatják a számítógépeket, ha fennáll annak a veszélye, hogy azt illegális tevékenységre, például szoftverkalózkodásra használják.

Ha valaki a számítógépes bűncselekmények körébe eső deliktumhoz titkosítási eljárásokat használ, az súlyosbító körülménynek számít. A törvény nem utolsósorban a fiatalkorú hackernövendékeket célozza meg, akik ezentúl szintén a szövetségi büntetőjog hatálya alá esnek.

A számítógépes bűnözéssel gyanúsított személyek ellen széleskörű lehallgatási offenzíva indítható, az elektronikus levelek elolvasásától kezdve a lakás és a telefon lehallgatásáig. Az is előfordulhat, hogy az ilyen lehallgatások ártatlan áldozatai sokkal később vagy soha nem tudhatják meg, hogy egy ideig megfigyelték őket.