Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

'Mindenképpen lesz szoftverszabadalom'

2004.08.24. 20:18
Elkerülhetetlen a szoftverszabadalmak vezetése, de egyáltalán nem mindegy, hogy azt miként valósítják meg az Európai Unióban, derült ki a hazai informatikai civil szervezetek keddi demonstrációján. A jelenlegi direktívatervezetben számos kifogásolható részlet van, és a szakértők szerint káros hatásai lehetnek.
Több száz fős tömeg demonstrált kedden a szoftverszabadalmakat érintő új uniós direktíva ellen, amely lehetetlen helyzetbe hozná a kisebb informatikai cégeket és a szabad szoftverek felhasználóit, viszont a hatalmas multikat még nagyobb előnyhöz juttatná. A Külügyminisztérium épülete előtt megjelent civil szervezetek arra kérték Gottfried Péter integrációs helyettes államtitkárt, hogy az Európai Tanács következő ülésen változtassa meg korábbi álláspontját, és utasítsa el a direktíva jelenlegi változatának elfogadását.

A demonstráción elhangzott, hogy az 1972 óta hatályos európai szabadalmi egyezmény előírásai szerint a szoftvereket nem lehet szabadalmaztatni, de az Európai Unió versenyképességi tanácsa májusban elfogadott egy olyan módosítást, amely ennek az ellenkezőjét mondja ki, és amelynek értelmében a szoftverötletek szabadalommal védhetőek ugyanúgy, mint az Egyesült Államokban és Japánban.

Lesz szabadalom

Balsai Péter, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szoftverszabadalmak bevezetése valószínűleg elkerülhetetlen, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz a szabályozás. Az elhangzottak szerint éppen az a probléma, hogy az Európai Parlament nemrégiben elfogadott egy kiváló direktívatervezetet, viszont az előkészítő bizottság számos fontos részletet törölt, emiatt már nem szerepel a dokumentumban, hogy a szabadalmazott találmánynak újnak kell lennie, mint ahogy az sem, hogy a találmánynak mindenképpen valamilyen természeti erőre kell hatnia. Ez utóbbi azért fontos kérdés, mert a jelenlegi változat úgy is értelmezhető, hogy a szabadalmak információ kezelésére és üzleti folyamatokra is vonatkozhatnak.

Fotó: FSF
A szoftvereket jelenleg a szerzői jog védi, ami automatikusan életbe lép és teljesen ingyenes, ezzel szemben a szabadalmak levédése igen költséges, és emiatt a gazdag multinacionális vállalatok jelentős előnyhöz jutnának a kisebb fejlesztőkkel szemben. Ráadásul a szabadalom húsz éves monopóliumot garantál tulajdonosának, és a hosszú ideig tartó védettség lelassítaná az iparág fejlődését, rontaná a programok minőségét és drágábbá tenné a multinacionális cégek termékeit, mondta el Somogyi Péter, Szabad Szoftver Alapítvány alapítója.

Vizsgálódik a szaktárca

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium keddi közleménye szerint a tárca átgondolt, a jogi és gazdasági hatásokat és következményeket szem előtt tartó európai uniós szabályozás megvalósítását támogatja, ezért folyamatosan egyeztetnek az érintettekkel. Az IHM fontosnak tartja, hogy az új direktíva miatt ne növekedjen a szoftverek előállítási költsége és fogyasztói ára, írta a közlemény.