Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Versenyhivatali eljárás indult a UPC ellen

2002.03.13. 15:45
A Gazdasági Versenyhivatal március elején egy magánszemély bejelentése alapján versenyfelügyeleti eljárást indított a UPC Magyarország Kft. ellen a cég XIII. kerületi kábeltévés internetszolgáltatása miatt. A neve elhallgatását kérő magánszemély januári beadványában azt sérelmezte, hogy a UPC megszüntette a XIII. kerületben a TVNet olcsóbb és gyorsabb internetszolgáltatását, és helyette saját Chello szolgáltatását kínálja az ügyfeleknek.
A UPC ugyanis pár éve felvásárolta az internetszolgáltatásra korábban a TVNettel szerződött kábelhálózatokat, így a XIII. kerületi hálózatot is. A TVNet hálózat-hozzáférési szerződése tavaly december végén lejárt. A cég ekkor kivonult a kerületből, és ügyfeleinek a UPC Chello szolgáltatását ajánlotta a sajátja helyett.

Lassabb szolgáltatás drágábban

A Chello tavaly minden új előfizetőjének elengedte a belépési díjat, viszont a TVNet-től átvett előfizetőktől is egyéves hűségnyilatkozatot követelt, ugyanúgy mint bármelyik új előfizetőtől. Ráadásul a Chello forgalmi korlátozást érvényesít a szolgáltatásban, míg a TVNet eleve magasabb sávszélességű szolgáltatása forgalmi korlátozást nem tartalmazott.

Vissza a régi rendszert!

A neve elhallgatását kérő magánszemély szerint a UPC magatartása sérti a versenytörvényt. Beadványában arra kérte a versenyhivatalt, hogy kötelezzék a UPC Kft-t, arra, hogy tegye lehetővé a TVNet számára a kábelrendszert használatát és azon az internetszolgáltatást.

Emellett arra kérte a hivatalt, hogy tegye lehetővé az előfizetők számára a UPC Kft-vel december 31-e előtt megkötött szerződések felmondását abban az esetben, ha a TvNet Kft. a hivatal döntése alapján tovább szolgáltathat a régi kábelrendszeren.

Visszaélt erőfölényével a UPC?

A versenyhivatal idén márciusban hozta meg határozatát, mely szerint versenyfelügyeleti eljárást indít a UPC ellen. A határozat indoklása szerint az UPC elzárkózott attól, hogy hálózatához hozzáférést adjon a TVNetnek, és ezzel valószínűsíthetően megsértette a tisztességtelen piaci magatartásról és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény erőfölénnyel való visszaélést tiltó részét.

A UPC szerint alaptalan a vizsgálat

Szűcs László, a UPC szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy nem látják tisztán, mi lehet az alapja a versenyhivatali eljárás megindításának. Mint mondta, még az sem világos, miért lenne cége erőfölényben az internet-szolgáltatás piacán, a visszaélés ténye pedig véleményük szerint nem alapozható meg. Mint mondta, a UPC és a TVNet annak idején tárgyalt a TVNettel a hozzáférési szerződésről, ám végül egyik fél sem kívánta meghosszabbítani a szerződést.