Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Egyetemek perlik a nagyvállalatokat

2002.01.06. 15:20
Szabadalmi visszaélések miatt indított pereket az információtechnológiai ipar legnagyobb szereplői ellen Amerika két legnevesebb műszaki felsőoktatási intézménye. Az MIT és a Cornell Egyetem több százmillió dolláros kártérítést követelnek találmányaik jogtalan felhasználásáért.
Az ágazat lassulásától szenvedő óriásvállalatok büdzséjét nagy összegű kártérítések terhelhetik, ha az újévi harsonákra beindult felsőoktatási jogi offenzíva rájuk bizonyítja különböző szabadalmi jogok megsértését. Váratlan fordulat, izgalmas cselekmény.

Történelmi igazságtétel

Az IBM, a Microsoft, a Polaroid és további kilencvenegy információipari vállalat neve szerepel azon a periraton, amelyet a Massatchusetts Institute of Technology (MIT) és a kaliforniai Electronics For Imaging (EFI) adott be egy texasi bíróságon. A per tárgya a William Schreiber professzor által kifejlesztett, scannerekben és digitális fényképezőgépekben használatos képalkotó szoftver, amelyet az alperesek immár hat éve fizetés nélkül használnak termékeikben.

Nem megy szép szóval
Cornell, Willard Straight Hall
Az MIT-vel kötött szerződés alapján 1990 óta az EFI forgalmazza a szoftver licenszjogait. A kaliforniai cégnek sikerült is eladnia a programot tizenhat cégnek (egyebek között az Apple-nak és a Xeroxnak) és a bevételen vidáman megosztoztak az MIT-vel.

Mivel a Schreiber-féle szabadalom oltalmát idén feloldják, az intézet elérkezettnek látta az időt a nemfizető cégek megregulázására - az általuk követelt kártérítés összege nem került nyilvánosságra, amennyiben viszont beigazolódik a hat évig folytatólagosan elkövetett jogsértés valószínűleg igen nagy összegek iszkolnak le közismert vállalatok számláiról.

A beperelt nagyvállalatok közül eddig egyik sem kívánt reagálni az MIT bejelentésére.

Mitől gyors a proci?

Pereskedésbe kezdett a Cornell Egyetem is, amely a Hewlett-Packardot vádoja szabadalmának eltulajdonításával. New York-i bírósághoz benyújtott keresetükben azt állítják, hogy a HP 1995 óta jogtalanul használ processzoraiban egy számítási gyorsaságot fokozó Cornellen kifejlesztett technológiát. Amennyiben a bíróság igazat ad neki, az egyetem százmillió dollárt meghaladó kártérítésre számíthat.

(A kérdéses szabadalom egyébként a Cornell elektronikai és számítástechnikai mérnöki karán tanító H.C. Torng professzor nevéhez fűződik.)

A Cornell felügyelőbizottsága tizennyolc hónapja próbálja behajtani a Hewlett Packardon az általuk jogosnak vélt összeget. Nem jártak sikerrel, ezért indította el az egyetem történetének legnagyobb kártérítési perét.

Jean Shimoguchi, a Hewlett Packard szóvivője közleménye szerint a vállalat a Cornellhez hasonlóan igen elszánt. "Mikroprocesszoraink nem sértenek semmilyen szabadalmat. A Cornell Egyetem vádjai minden alapot nélkülöznek, a kialakult vitában feltétlenül megvédjük álláspontunkat."

Győzzön a jó.