Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Pert vesztett a Vodafone

2004.11.17. 17:32
Jogtalan és érvénytelen a Vodafone Rt. azon eljárása, hogy egy korlátlanul meghirdetett szolgáltatást idő közben egyoldalúan - az előfizetők számára jelentős hátrányt okozva - korlátoz, állapította meg jogerős ítéletében a bíróság. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint a Vodafone Rock'n Roll díjcsomagjára előfizető ügyfelek visszamenőlegesen is visszakövetelhetik az internetezésért kifizetett díjakat, a cégnek pedig a jövőben biztosítania kell a korlátlan, GPRS alapú internetelérést.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szerdán jogerősen pert nyert a Vodafone Rt. ellen, a társaság által alkalmazott Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) egyoldalú, tisztességtelen és jogszabályba ütköző módosítása miatt - tájékoztatta az Indexet az OFE.

Régi vita

Az OFE még 2003 novemberében indított eljárást a Vodafone Rt. ellen: a vállalat 2002. július 15-től Rock 'n' Roll előfizetést használó ügyfelei számára korlátlan GPRS alapú Internet elérés szolgáltatását vállalta, de később, 2003. február 10-én a szerződés vonatkozó pontját úgy módosította, hogy azzal fenntartsa jogát, hogy az adatforgalom függvényében szüneteltesse, korlátozza vagy megszűntesse a szolgáltatás nyújtását.

Visszakövetelhetik a pénzt

Az ítélet értelmében az Rock'n Roll tarifacsomagot használó ügyfelek jogosultak a korlátlan GPRS alapú internethasználatra, a Vodafone szolgáltatást nem korlátozhatja, és külön díjat sem kérhet érte - mondta el az Indexnek Baranovszky György, az OFE jogi és tanácsadási vezetője. Szerinte ugyanakkor a bíróság döntése lehetőséget ad az érintett előfizetőknek arra is, hogy az internet szolgáltatásért eddig kifizetett külön díjat visszaköveteljék a társaságtól.

Tisztességtelen eljárás

Az OFE keresetében kérte a Vodafone által alkalmazott szerződési feltétel érvénytelenítését, mivel szerintük az tisztességtelen és jogszabályba ütköző. Fontos szempont továbbá, hogy az egyoldalú módosítás a fogyasztók széles köre számára jelentős hátrányt okoz. Az egyesület beadványában hivatkozott arra, hogy a hatályos törvények szerint tisztességtelennek minősül az a szerződési feltétel, amely a fogyasztót teljesítésre kötelezi abban az esetben is, ha a gazdálkodó szervezet nem teljesíti a szerződésben vállaltakat. Külön sérelmesnek tartották, hogy a Vodafone Rt. az egyoldalú, alapos ok nélküli módosítás ellenére nem biztosította az előfizetőknek a felmondás lehetőségét, csak felmondási díj megfizetése ellenében.

Mindezek figyelembevételével a Fővárosi Ítélőtábla az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület keresetét alaposnak ítélte, megállapítva, hogy a Vodafone Rt. által alkalmazott ÁSZF 2003. február 10-i módosítása, mely alapján jogosult a szolgáltatás korlátozására, érvénytelen.

Az Index megkereste a Vodafone illetékeseit, de a cég csak az ítélet írásbeli indoklásának kézhezvétele után reagál érdemben az esetre.