Klaudia
-4 °C
2 °C

Visszaperelte virtuális fegyvereit a kínai gémer

2003.12.22. 13:06
A kínai Xinhuanet hírportál Li Hongcsen ügyét az "első kínai virtuális tulajdonjogi vitának" nevezte, de valószínűleg az egész világon ez volt az első eset, hogy valaki bíróságon próbálta meg visszaszerezni egy internetes játékban elvesztett javait. Lit februárban egy hacker szabadította meg nehezen megszerzett felszerelésétől.
Mikor észrevette a lopást, Li azonnal kapcsolatba lépett a pekingi Arctic Ice-szal, a Hongjüe, azaz Vörös Hold című online játék üzemeltetőivel. A 24 éves kínai játékos azt állította, hogy a felszerelés megszerzése két évébe és több mint 1200 dollárjába került.

Nem csak adathalmaz

A cég erre nem volt hajlandó, és Li eredménytelenül fordult a rendőrséghez is, ezután perelte be az Arctic Ice-ot. A cég a perben azzal érvelt, hogy a virtuális tulajdonnak nincsen semmi valós értéke, hiszen az csupán adatok halmaza.

A Csaojang kerületi népi bíróság azonban nem fogadta el ezt az érvet, és kötelezte a céget, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot, azaz adja vissza Li Hongcsennek a játékban szerzett tulajdonait - többek között virtuális biofegyvereit - és státuszát.

A bíróság a döntést azzal indokolta, hogy a játékot üzemeltető cég felelős a lopásokért, mivel biztonsági réseket hagyott a szerverein. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Arctic Ice-nak kártérítést is kell-e fizetnie.

Fontos a biztonság

Hasonló esetek a Diablóban is előfordultak, mondta a TechNewsWorld című internetes lapnak Ryan Russell biztonsági szakértő. Szerinte érthető, ha valaki mindent megtesz, hogy visszakapja játékbéli javait, hiszen azok megszerzése nagyon is valóságos időbe és - az előfizetés miatt - pénzbe kerül.

Az eBay és a Yahoo internetes aukciós oldalakon már régóta kereskednek is virtuális karakterekkel és fegyverekkel, melyek ezáltal teljesen valós értéket nyernek. Az is többször előfordult már, hogy játékbéli viták valódi bandaháborúkba torkolltak. Russel szerint a játékok üzemeltetőinek a jövőben éppen a hasonló esetek miatt is nagyobb gondot kell fordítani a szervereik biztonságára.