Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Felmentették a bíróság elé citált fórumozót

2003.01.08. 13:31
A münsteri bíróságon szerdán felmentették a terrortámadások helyeslésének vádja alól Holger Vosst, aki a német Telepolis híroldal egyik cikkéhez fűzött kommentárjában félreérthető kijelentéseket tett. Az ügyész a tárgyaláson váratlan fordulattal Voss felmentését kérte.
A német Telepolis híroldal fórumában tett kijelentései miatt bíróság előtt kellett felelnie egy münsteri fiatalembernek. A vádak szerint Holger Voss bejegyzése azt a látszatot keltette, hogy egyetért a 2001. szeptemberi New York-i és washingtoni merényletekkel.

Holger Voss és ügyvédje, Kai Lemke elégedetten vették tudomásul a döntést. Kai Lemke azt kifogásolta a Heise Online híroldalnak nyilatkozva, hogy egyszerű paraszti ésszel fel lehetett volna fogni, hogy a feljelentés és az eljárás egyaránt árnyékra vetődik.

A vádlott félórás felszólalását követően Frank Krämer ügyész néhány percig tanulmányozta a vádirathoz csatolt dokumentumokat. Azt a kitételt kereste bennük, amelyet Voss az inkriminált online hozzászólás végén tett a szarkazmus fontosságáról. Kiderült, ez a mondat nem szerepelt az aktákban. Az ügyész kritikával illette a nyomozóhatóságok munkáját, és záróbeszédében, csatlakozva a védelem indítványához, ugyancsak Voss felmentését kezdeményezte.

Vihar a fórumban

Az előzmények: 2002 júniusában a Telepolis cikkben foglalkozott az afgán Északi Szövetség által valószínűleg lemészárolt több száz tálib harcos sorsával (Das Massaker, das nicht sein darf, avagy A mészárlás, amelynek nem szabad léteznie).

A Telepolis hagyományai szerint hozzászólások hosszú sora sorakozik az írás alatt. A münsteri felhasználó a bejegyzésében gratulál a "2001. szeptember 11-i gyilkosoknak", mert vették a bátorságot, hogy a "valódi rohadékok" körében hajtsanak végre mészárlást.

Holger Voss a saját neve alatt közölt kommentárját azzal a fordulattal zárja: "aki a fentiekben szarkazmust vél felfedezni, alkalmazza továbbra is." A hozzászólás utóirata szerint a fórumot használó két "uszítóval" a későbbiekben nem kíván foglalkozni.

Névtelen feljelentő

Az eljárás névtelen feljelentés nyomán indult, a Telepolist üzemeltető Heise Online bírói utasításra kiadta az IP-adatokat. A szabálysértési eljárás eredménye 1500 eurós (353 ezer Ft) bírság kiszabása volt. Holger Voss fellebbezett, így 2003. január 8-ra tárgyalásra idézték.

A vádhatóságnak az is törvényi kötelessége, hogy a vádlott mellett szóló enyhítő körülményeket is összegyűjtsék. A münsteri ügyészség a jelek szerint saját erejéből ilyeneket nem talált, pedig csak úgy hemzsegnek a hozzászólásban.

Maró gúny az erőszak ellen

A fiatalember saját bevallása szerint meggyőződéses pacifista. A hozzászólásával egy másik fórumozó erőszakot dicsőítő megjegyzését akarta kigúnyolni, írta később online megjelentetett sajtóközleményében.

Engine_of_Aggression ugyanis nem sokkal előtte azt írta, hogy a mazari-sarif-i mészárlásban végre a megfelelő emberekkel végeztek. "A mészárlások miért csak a jókkal történnek, az áldozatul esett rohadékok száma (Bodycount des Abschaums) mindig kisebb."

Önként kiadott logfájlok?

Holger Voss szándéka szerint az illetőt "felcserélt szerepekkel és ironikusan túlhegyezve" szembesíthette a mondandójával. Ezen kívül a fiatalember úgy véli, a nyomozás során illegálisan szereztek adatokat a szolgáltatójától.

Szerinte ugyanis szolgáltatója, a T-Online hónapokra visszamenőleg őrizgeti a betárcsázások logfájljait, és gyanúja szerint azokat a nyomozóhatóságnak bírói engedély nélkül nyomban átadták. Azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy az ilyen használat adatait hosszabb távon megőrzik, az adatvédők már régóta támadják, hiszen a számlázás ezt nem indokolja.