Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Szavazatcserék Angliában is

2001.05.11. 20:26
Az angol általános választások közeledtével számos szavazatcserélő weboldal jelent meg az utóbbi hetek során. Az oldalakat a tavalyi amerikai választások előtt felbukkant szavazatcserélő lapok után mintázták, melyeken Al Gore és Ralph Nader szavazói köthettek egyezségeket. A Gore számára esélytelen körzetekben lakó szavazók egyezséget kötöttek a Nader-pártiakkal, és vállalták, hogy Naderre szavaznak. Cserébe Nader szavazói Gore-ra adták le voksukat saját körzetükben.
A legnépszerűbb angol szavazatcserélő oldal, a Tacticalvoter.net alapítója, Jeff Buckley a BBC-nek adott nyilatkozatában elismerte, hogy célja a Konzervatív Párt hatalmának csökkentése. Buckley akkor döntött az oldal létrehozása mellett, amikor a Timesban azt olvasta, hogy a 165 konzervatív képviselő közül 127 nem szerzett volna mandátumot, ha az ellenzéki munkáspártiak és liberális demokraták összefogtak volna ellenük. Amerikában ekkoriban kezdtek feltűnni a Nader-trader (Nader-cserebere) oldalak, és Buckley úgy vélte, ez a modell Angliában is működőképes lehet. A lap fenntartója szerint több mint 1100 szavazatcserés megállapodás született már oldalán.

Az angol választási bizottság vizsgálatot is indított a Tacticalvoter.net ügyében. A szavazatcserélő oldalak üzemeltetői szerint legálisan működik a szolgáltatás, hiszen hozzásegítenek két magánszemélyt ahhoz, hogy megállapodást kössenek egymással. Az ilyen oldalak gyakorlatának törvényességét már az amerikai választások során is megkérdőjelezték. Kaliforniában még az elnökválasztás előtt be is csuktak két szavazatcserélő oldalt, az ügyek kapcsán indított perekben még nem született döntés.

Angliában egyébként nem újdonság a "taktikai szavazás". A '97-es választásokon Mark Oaten liberális demokrata jelölt mindössze két szavazattal verte meg konzervatív ellenfelét, noha összesen mintegy hatvanezren szavaztak az adott körzetben. Hat hónappal később, egy köztes választáson azonban már húszezerre nőtt Oaten előnye, mivel valamennyi ellenzéki szavazó a liberális demokrata jelöltre szavazott, hogy megóvja pozícióját. A két ember között létrejövő szavazatcserés megállapodás legalitása azonban egyelőre kérdéses.