Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Csatát nyert a Blizzard egy botgyártó ellen

2008.07.17. 07:14
A World of Warcraft készítője, a Blizzard csatát nyert az arizonai területi bíróságon egy automatikusan játszó program, azaz bot fejlesztője ellen – írja a BBC hírportálja. Az ügy ezzel nincs lezárva, a pereskedés folytatódhat.

A korábban WowGlider, ma MMOGlider néven ismert program képes arra, hogy az egyik legnépszerűbb online szerepjátékban, a World of Warcraftben irányítson egy karaktert, automatikusan fejlesztve azt. Mivel a szoftvert virtuális javak összeharácsolására (a játékos szlengben "farmolás") is lehet használni, a játék fejlesztője, a Blizzard határozottan ellenzi az MMOGlidert, és ha egy játékost azon kapnak, hogy ezt a programot használja, azonnal kitiltják a játékból.

Most az arizonai területi bíróság kimondta, hogy az MMOGlidert fejlesztő cég, az MDY sérti a Blizzard jogait – igaz, nem egészen úgy, ahogy a Blizzard ezt elképzelte. A World of Warcraft alkotói ugyanis azt remélték, hogy a szerzői jogok megsértése miatt meszelik majd el az MDY-t, a bíróság azonban azzal indokolta az elmarasztalást, hogy az MMOGlider megsérti azt a licencszerződést, amit a játékosoknak kell elfogadniuk, mielőtt játszani kezdenek a World of Warcrafttel.

Az ügy pikantériája, hogy a perben az MDY volt a felperes: a cég alapítója, az MMOGlider fejlesztője, Michael Donnelly 2006 végén perelte be a Blizzardot, miután a Blizzard és a játék kiadója, a Vivendi jogászai megkeresték és közölték vele, álljon le a bot terjesztésével és adja át a Blizzardnak a botból származó hasznot. Ha a felek nem egyeznek meg peren kívül, a pereskedés szeptemberben folytatódik. A MMOGlider egyébként sikeres vállalkozás, a 25 dolláros szoftvert eddig több mint százezren vásárolták meg.