Árpád
-2 °C
3 °C

Nem kell jogdíjat fizetniük a webrádióknak

2002.05.23. 16:07
Egy keddi határozat alapján egyelőre nem kell az amerikai internetes rádióadóknak kifizetniük a korábban megállapított 0,14 cent jogdíjat dalonként és hallgatónként. Az 1998-as digitális szerzői jogi törvényben rögzített szabályozás miatt a kisebb adók egyszerűen nem tudnának tovább működni. A csaknem négy éve tartó huzavona ezzel azonban még nem zárult le, végleges döntés egy hónap múlva várható.
Az amerikai Kongresszusi Könyvtár vezetője, James Billington kedden elvetette azt a javaslatot, melynek alapján az internetes rádióknak dalonként és hallgatónként 0,14 cent jogdíjat kellene fizetniük a sugárzásért - adta hírül a News.com. (Az Egyesült Államokban a Copyright Office, azaz a szerzői jogi hivatal a Kongresszusi Könyvtár egyik alegysége.) Ez a díj egy 1000 fős hallgatótábor esetében - egy óra alatt 15 lejátszott dallal számolva - óránként körülbelül 21 dollár kiadást jelente a rádióadóknak. A díjakkal kapcsolatos végső döntés június 20-án várható.

Lehúzhatják a rolót?

A javaslat miatt a kisebb cégek demonstrációba kezdtek. Ennek része volt a múlt hónapban megtartott "Csend napja" is, melynek keretében több száz webrádió szüneteltette a sugárzását egy napig. A rádiók Washingtonban is elkezdtek lobbizni arra hivatkozva, hogy a megállapított jogdíj miatt egyszerűen be kellene szüntetniük a működésüket.

Négy éve vitatkoznak

A webcasting, vagyis az internetes adássugárzás jogdíjai körüli vita immár negyedik éve folyik. Az 1998 októberében elfogadott Digital Millenium Copyright Act, a digitális szerzői jogi törvény ugyanis arra kötelezi az internetes rádiókat, hogy a lemezkiadóknak is fizessenek jogdíjat a lejátszott zeneszámok után. Amerikában ugyanis - csakúgy, mint számos más országban - a hagyományos rádióadók nem fizetnek az egyes zeneszámok után jogdíjat, mivel a zenék sugárzásának promóciós értéke is van. Kompenzálásként a bevételeik meghatározott százalékát adják át.

Az amerikai hanglemezkiadók szövetsége (RIAA) keddi állásfoglalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat elutasításával az ügy még nem zárult le. A RIAA szerint a javasolt jogdíjak méltányosak, és ezek önmagukban még nem visznek csődbe egy rádióadót. A szövetség egyébként kevesli a 0,14 centes összeget, és várja azt az időt, amikor az előadókat és a kiadókat "végre megfizetik a zenéjükért".

A RIAA álláspontja mögött "a letöltés lopás" filozófiája bújhat meg, hiszen továbbra is azzal érvelnek, hogy a webrádiók (mp3-mal együtt, Kazaa-stul, Morpheus-ostul) a lemezcégek eladásait kurtítják meg. A rádiók ezzel szemben azt hangsúlyozzák, hogy a webes sugárzás gyakorlatban nem különbözik a hagyományos rádiózástól, ráadásul az adás nem is rögzíthető. Amennyiben valaki mégis meg tudja oldani a rögzítést (meg lehet), akkor sem jut jobb minőségű felvételhez, mintha kazettára venne fel egy FM rádióadást.

Bevételhányadot fizetnek a magyar webrádiók

Magyarországon a rádióknak a már nyilvánosságra hozott zeneművek sugárzásáért költségvetési támogatásuk 1%-ának, előfizetői díjbevételeik 2%-ának, valamint reklám- és szponzorációs bevételeik 4%-ának megfelelő együttes összegű szerzői jogdíjat kell fizetni. Az így meghatározott, de legalább havi 6000,- Ft jogdíjat kötelesek befizetni a csak weben sugárzó rádiók is. Simulcasting esetén, azaz ha egy éterben sugárzó adó neten is hozzáférhetővé teszi az adását, az előbbieken kívül a bevételeinek további 5%-a megy el jogdíjköltségekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?