Szilárda
-4 °C
3 °C

Webszűrő az amerikai iskolákban és könyvtárakban

2000.10.17. 15:28
Az amerikai kongresszus olyan törvényjavaslatot készített elő, amely az internetcsatlakozással rendelkező iskolákat és közkönyvtárakat szoftveres tartalomszűrés alkalmazására akarja rábírni. A képviselőház és a szenátus tagjai támogatták a republikánus John McCain szenátor beterjesztését, amely az érintett intézmények internetes kapcsolatának állami támogatását a szűrés alkalmazásától tenné függővé. Az úgynevezett Children's Internet Protection Act ezzel az áttétellel az egészségügyi és oktatási minisztérium költségvetéséhez kapcsolódik. Megfigyelők arra számítanak, hogy a törvény még ezen a héten életbe lép.
A jogszabály megköveteli a szűrésre alkalmazott szoftvertől, hogy az iskolai gépeken blokkolja a hozzáférést az obszcén és pedofil anyagokhoz. A könyvtárakban a pedofil tartalmakat általánosan tiltani fogják, az obszcén és gyermekkorúak számára nem ajánlott anyagokat pedig csak felnőttek érhetik el. Ha egy iskola vagy könyvtár a megfelelő igazolásokat nem tudja bemutatni, elveszíti az internetkapcsolat fenntartásához nyújtott állami támogatást.

Míg a tartalomszűrési törvény támogatói a nyilvánosság érdekeire hivatkoznak, a háttérben az ellenállás széles koalíciója épült ki. A kötelező szűrés ellen foglaltak állást az American Civil Liberties Union (ACLU), az American Library Association (ALA) és az internetes ágazat képviselői.

Az ACLU részéről Marvin Johnson azt írta a képviselőknek, hogy a törvénytervezet nem tudja felelős internet-polgárokká nevelni a gyerekeket. A felelősség választási lehetőséget feltételez, de a blokkolással minden választási lehetőséget kiiktatnak. Ezen kívül azt is kritizálják, hogy az intézmények a kötelező szűrőrendszerek beszerzéséhez semmilyen támogatást nem kapnak.

Bill Clinton koránya ezidáig az internetes szűrők kötelező alkalmazása ellen foglaltak állást. Bár a vétójával Clinton meg tudná akadályozni a törvény életbelépését, ez kevéssé valószínű, mert a Children's Internet Protection Act csak egy fejezet egy komoly átfogó jogszabályhalmazon belül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!