Kártérítést követel a Westel egy link miatt

1999.09.22. 22:16
Beperelte a westel900.com domain bejegyzőjét, Faludi Olivért a Westel 900 Rt jó hírneve megsértéséért. A cég szerint az egy éven át a Pannon GSM-re mutató oldal rontotta a Westel hírnevét, mely ezért kártérítést követel Faluditól.

A Network Solutions adatbázisa szerint a westel900.com címet 1997 augusztusában jegyezte be Faludi Olivér. Az oldal megjelenésétől kezdve egészen 1998 nyár közepéig a Pannon GSM oldalára mutatott. A linket ekkor lecserélték, az oldalra kattintva azóta a Westel 900 magyar oldala jön be. Faludi elmondása szerint az oldalt megbízója számára jegyezte be. A tartalmat ügyfele tette fel, ő csak az adminisztrációt végezte és végzi azóta is. Az oldal egyébként az amerikai Hurricane Electric virtuális szerverén van. Faludi szerint neki nem volt tudomása arról, hogy az oldal a Pannonra mutat, és amikor megtudta, azonnal intézkedett. Mivel a tartalom módosítására nem volt lehetősége, "kihúzta a dugót": lekapcsolta az oldalt az internetről. Az oldal tulajdonosa természetesen jelentkezett nála, a szolgáltatást kifogásolva. Ekkor vette rá ügyfelét arra Faludi, hogy a Pannon helyett a Westelre linkeljen.

A Playboy július végén vesztett pert két portál ellen, amelyek a playboy keresőkifejezésre adott találati oldalra más szexoldalak hirdetését tették. A Playboy szerint az Excite és a Netscape Netcenter jogosulatlanul használta a cég bejegyzett védjegyét. A bíróság szerint azonban a playboy kifejezés az angol nyelv szava, és mint ilyen, nem áll jogi védelem alatt.

A Porsche keresetét júniusban utasította el a bíróság. A cég ugyanis nem vesződött a porschestuff.com, a porschagirls.com és 125 hasonló domainnév regisztrálójának felkutatásával, hanem magukat a weblapokat perelte be a bíróságon jogosulatlan védjegyhasználat miatt. A cég a domainek törlését vagy átadását követelte. A bíróság döntése értelmében a keresetet cégek vagy magánszemélyek ellen kell benyújtani.

A Westel 900 nagyjából ezzel egyidőben, tavaly májusban perelte be Faludit, aki azonban csak idén júliusban szerzett a dologról tudomást. Faludi szerint a Westelnek nem sok esélye van a per megnyerésére, mivel a cég hírneve nem sérült azzal, hogy az oldal a konkurensére mutatott, sőt kár sem keletkezett. Erről csak akkor lehetne beszélni, ha a westel900.com oldalon az szerepelne, hogy ez a Westel 900 Rt hivatalos oldala, és 100 forintba kerülnek a mobiltelefonok. Az oldal tartalmáért pedig nem Faludi, hanem ügyfele a felelős, akinek kiléte üzleti titok.

A szakértő szerint az oldal "eltérítése" által okozott kár léte nehezen bizonyítható a bíróságon. Pert esetleg jogosulatlan névhasználat, vagy - amennyiben a Westel 900 bejegyzett védjegy - jogosulatlan védjegyhasználat miatt lehetne indítani, mivel a domainnévben szerepel a Westel neve, mondta el kérdésünkre Dr Lánchidi István ügyvéd. Az ügy azonban még így is problémás, mivel a .com végű domainnevek regisztrációjával egy amerikai cég, a Network Solutions foglalkozik. Így amennyiben a magyar bíróság helyt ad a Westel keresetének, a domainnevet Amerikában kell átíratni a cég nevére. Ehhez azonban feltehetően ott kell pert indítani.

Hazánkban az Internetszolgáltatók Tanácsának tagjai végzik a .hu végű domainek bejegyzését az érvényben levő szabályzat alapján. A szabályzat szerint kizárólag cégek és egyéni vállalkozók jegyeztethetnek be domainnevet, amely a cég neve, nevének rövidítése vagy a cég bejegyzett védjegye lehet. A szabályzat alapján tehát a westel900.hu-t kizárólag a Westel 900 Rt, vagy egy hasonló nevű (pl. Western Telecom) nevű bt vagy kft jegyeztetheti be itthon.

Az amerikai szabályozás jóval lazább, bárki regisztráltathatja az általa kiválasztott domainnevet, ha kifizeti a 70 dolláros regisztrációs díjat. Csak a legutóbbi időkben kezdtek el fellépni a domainnév-squatterek, a pénzszerzési céllal más cégek nevét domainnek bejegyző vállalkozók ellen. Az ICANN (az internetes címeket és számokat kiosztó nonprofit szervezet) augusztus végén érvénybe léptetett szabályzata szerint a domainnév-squatterek és a domainként bejegyzett cégnév vagy védjegy tulajdonosainak vitáját ezentúl egy pártatlan döntőbíróság dönti el a hosszadalmas és költséges pereskedés helyett. Az eljárás költségét egyenlően osztják el a két fél között.

Az első magyar domainper tárgyalását szeptember 23-ára, csütörtökre tűzték ki. Az Index kíváncsian várja a bíróság döntését.  • Tippek
  • Babaváró hitel