Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kártérítést követel a Westel egy link miatt

1999.09.22. 22:16
Beperelte a westel900.com domain bejegyzőjét, Faludi Olivért a Westel 900 Rt jó hírneve megsértéséért. A cég szerint az egy éven át a Pannon GSM-re mutató oldal rontotta a Westel hírnevét, mely ezért kártérítést követel Faluditól.

A Network Solutions adatbázisa szerint a westel900.com címet 1997 augusztusában jegyezte be Faludi Olivér. Az oldal megjelenésétől kezdve egészen 1998 nyár közepéig a Pannon GSM oldalára mutatott. A linket ekkor lecserélték, az oldalra kattintva azóta a Westel 900 magyar oldala jön be. Faludi elmondása szerint az oldalt megbízója számára jegyezte be. A tartalmat ügyfele tette fel, ő csak az adminisztrációt végezte és végzi azóta is. Az oldal egyébként az amerikai Hurricane Electric virtuális szerverén van. Faludi szerint neki nem volt tudomása arról, hogy az oldal a Pannonra mutat, és amikor megtudta, azonnal intézkedett. Mivel a tartalom módosítására nem volt lehetősége, "kihúzta a dugót": lekapcsolta az oldalt az internetről. Az oldal tulajdonosa természetesen jelentkezett nála, a szolgáltatást kifogásolva. Ekkor vette rá ügyfelét arra Faludi, hogy a Pannon helyett a Westelre linkeljen.

A Playboy július végén vesztett pert két portál ellen, amelyek a playboy keresőkifejezésre adott találati oldalra más szexoldalak hirdetését tették. A Playboy szerint az Excite és a Netscape Netcenter jogosulatlanul használta a cég bejegyzett védjegyét. A bíróság szerint azonban a playboy kifejezés az angol nyelv szava, és mint ilyen, nem áll jogi védelem alatt.

A Porsche keresetét júniusban utasította el a bíróság. A cég ugyanis nem vesződött a porschestuff.com, a porschagirls.com és 125 hasonló domainnév regisztrálójának felkutatásával, hanem magukat a weblapokat perelte be a bíróságon jogosulatlan védjegyhasználat miatt. A cég a domainek törlését vagy átadását követelte. A bíróság döntése értelmében a keresetet cégek vagy magánszemélyek ellen kell benyújtani.

A Westel 900 nagyjából ezzel egyidőben, tavaly májusban perelte be Faludit, aki azonban csak idén júliusban szerzett a dologról tudomást. Faludi szerint a Westelnek nem sok esélye van a per megnyerésére, mivel a cég hírneve nem sérült azzal, hogy az oldal a konkurensére mutatott, sőt kár sem keletkezett. Erről csak akkor lehetne beszélni, ha a westel900.com oldalon az szerepelne, hogy ez a Westel 900 Rt hivatalos oldala, és 100 forintba kerülnek a mobiltelefonok. Az oldal tartalmáért pedig nem Faludi, hanem ügyfele a felelős, akinek kiléte üzleti titok.

A szakértő szerint az oldal "eltérítése" által okozott kár léte nehezen bizonyítható a bíróságon. Pert esetleg jogosulatlan névhasználat, vagy - amennyiben a Westel 900 bejegyzett védjegy - jogosulatlan védjegyhasználat miatt lehetne indítani, mivel a domainnévben szerepel a Westel neve, mondta el kérdésünkre Dr Lánchidi István ügyvéd. Az ügy azonban még így is problémás, mivel a .com végű domainnevek regisztrációjával egy amerikai cég, a Network Solutions foglalkozik. Így amennyiben a magyar bíróság helyt ad a Westel keresetének, a domainnevet Amerikában kell átíratni a cég nevére. Ehhez azonban feltehetően ott kell pert indítani.

Hazánkban az Internetszolgáltatók Tanácsának tagjai végzik a .hu végű domainek bejegyzését az érvényben levő szabályzat alapján. A szabályzat szerint kizárólag cégek és egyéni vállalkozók jegyeztethetnek be domainnevet, amely a cég neve, nevének rövidítése vagy a cég bejegyzett védjegye lehet. A szabályzat alapján tehát a westel900.hu-t kizárólag a Westel 900 Rt, vagy egy hasonló nevű (pl. Western Telecom) nevű bt vagy kft jegyeztetheti be itthon.

Az amerikai szabályozás jóval lazább, bárki regisztráltathatja az általa kiválasztott domainnevet, ha kifizeti a 70 dolláros regisztrációs díjat. Csak a legutóbbi időkben kezdtek el fellépni a domainnév-squatterek, a pénzszerzési céllal más cégek nevét domainnek bejegyző vállalkozók ellen. Az ICANN (az internetes címeket és számokat kiosztó nonprofit szervezet) augusztus végén érvénybe léptetett szabályzata szerint a domainnév-squatterek és a domainként bejegyzett cégnév vagy védjegy tulajdonosainak vitáját ezentúl egy pártatlan döntőbíróság dönti el a hosszadalmas és költséges pereskedés helyett. Az eljárás költségét egyenlően osztják el a két fél között.

Az első magyar domainper tárgyalását szeptember 23-ára, csütörtökre tűzték ki. Az Index kíváncsian várja a bíróság döntését.