Eleonóra
-1 °C
2 °C

Elkapták a Windows-forráskódot áruló hackert

2004.11.11. 12:15
A 27 éves, a connecticuti Meridenben élő William O. Genovese-t kedden tartóztatták le, a vád szerint illegálisan terjesztette az interneten a Microsoft NT 4.0 és Windows 2000 programjainak forráskódját.
Eddig ez az első letartóztatás abban az FBI-nyomozásban, amit a Microsoft-forráskód ellopása miatt indítottak az év első felében, írta a New York Times.

Húsz dollár

Bár a Microsoft üzleti partnereinek és kormányzati szerveknek átadja a forráskódot, a hozzáférést szigorúan ellenőrzik, hogy ne lehessen a programot engedély nélkül lemásolni, vagy könnyen kihasználni az esetleges sérülékenységeit.

A bejelentés szerint Genovese február közepén hozzájutott a forráskód egy lopott kópiájához, és weboldalán árulta azt húsz dollárért. A pénzt egy PayPal-számlára kellett befizetni, utána adta meg azt a webcímet, ahonnan letölthető volt a forráskód. Egy Microsoft által felbérelt biztonsági cég alkalmazottja álnéven jelentkezett nála, hogy megvenné a kódot.

A Microsoft ezután kapcsolatba lépett a szövetségi hatóságokkal, akik nyomozni kezdtek a cég segítségével. Nem ez egyébként az első eset, hogy Genovese számítógépes bűncselekmény miatt a hatóságok szeme elé kerül: tavaly azért ítélték két év felfüggesztettre, mert jogosulatlanul lépett be számítógépekre Connecticutban.