Viola
-6 °C
-2 °C

Domainkalózkodik a Matáv: fantomszerződés a Greptonnal

2002.09.20. 10:27
A Grepton Rt. az Indexnek cáfolta a Matáv Rt. múlt heti állítását, miszerint a telefontársaság térítésmentesen átengedte volna a Wobiscom Rt. domainneveit. A Wobiscom továbbra is domainkalózkodással, és most már félretájékoztatással is vádolja a piacvezető távközlési vállalatot. A vita hátterében a Matávcom, a Matáv üzleti kommunikációs leányvállalatának létszámleépítéssel járó átalakulása húzódik meg: a Wobiscomot volt matávosok és matávcomosok gründolták.
Amint arról a múlt héten már beszámoltunk, a Protomix csoportba tartozó Wobiscom Rt. június 19-én sajtótájékoztatón jelentette be megalakulását Budapesten. A társaság informatikai és üzleti kommunikációra szakosodott, tulajdonosai a Protomix Rt., a Grepton Rt. és a menedzsment, köztük az éppen a Matáv-csoporttól átigazolt vezérigazgató, Szabó István, aki korábban a MatávCom vezérigazgató-helyettese és a Matáv által felvásárolt macedón telefontársaság, a Maktel pénzügyi vezérigazgatója volt.

A Wobiscom Rt. alapítói a sajtótájékoztatót megelőzően megfeledkeztek a cég domainneveinek lefoglalásáról. Mikor erre sor került, azt tapasztalták hogy a wobiscom.hu-t és a wobiscom.com-ot is bejegyeztette valaki az elmúlt hetekben. A wobiscom.hu-t az ISZT Kht. adatbázisának tanúsága szerint a Matáv Rt. jegyeztette be július 16-án. A Wobiscom illetékese szerint a telefontársaság többszöri ügyvédi felszólításra sem volt hajlandó tárgyalni velük a domain átengedéséről.

15 millió forintot követelt a matávos stróman

Még érdekesebb a wobiscom.com története: ezt egy, a NIC adatbázisának tanúsága szerint makói illetőségű magánszemély, Nagy Tamás jegyeztette be június 29-én. Nagy Tamás privát emailben 15 millió forintot - később négy darab P4-es notebookot - kért a Wobiscom Rt.-től a domainnévért, de a levélváltás során matávos céges emailcímről (ln.matav.hu) is bejelentkezett. A Wobiscom Rt. álláspontja szerint Nagy Tamás feltehetően Matáv-alkalmazott, és követelése része a telefontársaság az ügyben tanúsított "etikátlan magatartásának".

A Wobiscom Rt. azért hozta nyilvánosságra az ügyet, mert nem kíván domainnevekről alkudozni a piacvezető telefontársasággal, ugyanakkor precedens értékűnek tartja az Internet Szolgáltatók Tanácsa mellett működő választott bíróság hasonló ügyekben hozott ítéleteit. A társaság helyzetét egy esetleges perben viszont nehezítené, hogy bár előtársaságként június elsejétől már működött, a cégadatbázis tanúsága szerint hivatalosan csak szeptember 3-án jegyezték be a magyar cégbíróságon.

Fantomszerződés a Greptonnal

Az üggyel kapcsolatos múlt heti megkeresésünkre a Matáv sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a Wobiscom-domainnevek használatára 2002. szeptember 4-e óta tiszta használati jog illeti meg a Wobiscom Rt.-t: ekkor kötötte meg ugyanis a Wobiscom Rt. többségi tulajdonosa, a Grepton Rt. és a Matáv azt a megállapodást, amely alapján a Matáv térítés nélkül átengedte a wobiscom.hu és a wobiscom.com nevek használatát.

A Greptonnál azonban nem tudnak erről a szerződésről. Süli András, a Protomix Rt. vezérigazgatója, a Grepton igazgatósági tagja szerint vállalata semmiféle szerződést vagy megállapodást nem kötött a Matávval a domainneveket illetően. Süli véleménye szerint a wobiscom.hu domainnév a jelenlegi szabályozás szerint egyértelműen a Wobiscom Rt. tulajdona, a Matáv az üggyel kapcsolatos valótlan állításai pedig veszélyeztetik az érintett cégek jó hírét.

Agyelszívás vagy létszámleépítés?

A Wobiscom Rt. vádjaira reagálva a Matáv azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy "a Wobiscom Rt. szinte minden érdemi dolgozója mintegy 3 hónapja még a Matáv-csoport munkavállalója volt, akiket Szabó István wobiscomos vezérigazgató úr (akinek munkaviszonya a Matávval ez év nyarán szűnt meg, és korábban a MatávCom vezérigazgató-helyettese volt) hívott át jelenlegi munkahelyükre. Méghozzá nem is eredménytelenül, hiszen a MatávCom azóta több volt ügyfelét veszítette el olyan körülmények között, amelyek Matávos belső információk ismeretét és használatát feltételezik."

Szabó István szerint viszont exmatávcomos munkatársai túlnyomó részének létszámleépítés keretében éppen a Matáv mondta fel a munkaviszonyát, az ő esetében pedig a MatávCom élt azzal az egyoldalú jogával, hogy nem fizet úgynevezett hallgatási időszakot, azaz a munkaviszonya megszűntével (ami áprilisban szűnt meg, nem pedig a nyár elején) szabadon elhelyezkedhet és dolgozhat az iparágban. Szabó tagadja, hogy visszaélt volna a matávos belső információkkal, alaptalan vádaskodásnak tartja a közleményben megfogalmazottakat.

Valaki hazudik

Szabó szintén nem tud semmiféle Grepton-Matáv megállapodásról, amit már csak azért is kizártnak tart, mert wobiscom.com-ügyben az utolsó követelést szeptember 10.-én, az állítólagos megegyezés után majdnem egy héttel kapták: a titokzatos Nagy Tamás ekkor szállította le követelését 15 millió forintról 4 darab P4-es laptopra. Az erről szóló emailt - melyben az illető ismét céges matávos címről jelentkezik - a Wobiscom szerkesztőségünknek is eljuttatta. Ugyanezen a napon küldték el az utolsó ügyvédi felszólítást a Matávnak a wobiscom.hu ügyében, amelyre - a korábbi megkeresésekhez hasonlóan - ezúttal sem kaptak hivatalos választ.

A Matáv sajtóosztálya ismételt megkeresésünkre mindössze a múlt heti álláspontja megerősítésével reagált: "A Matáv Rt. megerősíti, hogy a vitatott domainnevek használatára a Grepton Rt-vel a megállapodás létrejött. Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően a Matáv részéről az ügyet lezártnak tekintjük." Ennek ellentmondani látszik, hogy a regisztrátori adatbázisokban a wobiscom.hu továbbra is a Matáv Rt., a wobiscom.com továbbra is Nagy Tamás nevén szerepel.

A Matáv ismételt megkeresésünkre sem tudta dokumentumokkal alátámasztani a Greptonnal történt megállapodást, amelyről a jelek szerint kizárólag neki van tudomása. Az Index feltételezni sem meri, hogy a telefontársaság esetleg valótlanságot állítana, egymás után kétszer is - bár korábban a domainkalózkodást is összeegyeztethetetlennek tartottuk a piacvezető távközlési vállalat törvénytisztelő imidzsével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!