Orsolya
9 °C
21 °C

Különmegállapodás a Campus Szerződésben

2002.01.16. 14:22
Tegnapi cikkünk nyomán egy korábban nyilvánosságra nem hozott különmegállapodásra derült fény a magyar kormány és a Microsoft Magyarország között. A megállapodás értelmében a Campus Szerződés aláírása előtt vásárolt PC-kre - külön kérésre - olyan igazolást kaphatnak az érintettek, amely igazolja a frissítési alapot a Campus-licencben szereplő Windows XP upgrade licenchez.
Különös frissítésen ment át tegnap óta az Oktatási Minisztérium campus.hu weboldala, amely a felsőoktatásban dolgozók és tanulók a tavaly decemberben megkötött Microsoft Campus Szerződésből fakadó ingyenes szoftverhasználati jogáról tájékoztat. A szofverlistában a "Windows XP Professional" mellé odakerült a "frissítés", és megjelent egy korábban sehol nem szereplő, ám igen lényeges kiegészítés, miszerint "a magyar kormány és a Microsoft Magyarország külön megállapodása értelmében a Campus Szerződés aláírása előtt (2001. november 30.) vásárolt PC-kre vonatkozóan a frissítési alap biztosított mind az intézmények, mind az érintett magánszemélyek számára".

Kód előtte, kód utána

A különmegállapodás tényéről és a belőle fakadó jogkövetkezményekről a Campus Szerződést beharangozó sajtóközlemények és tájékoztatók nem tettek említést, az érintettek tehát - attól függően, hogy kitől kértek tájékoztatást - joggal feltételezhették, hogy az igényelt Campus-licenc mindenképpen jogtisztává teszi operációs rendszerüket (ezt állította a minisztérium tájékoztatási irodája), illetve hogy csak egy érvényes Windows 98, 98 SE, ME, NT 4.0, 2000 vagy XP Home licenc birtokában teszi azzá (így tájékoztatott a Microsoft Magyarország ügyfélszolgálata). A Campus Agreement cikkünk nyomán napvilágot látott kiegészítésének fényében kijelenthetjük, hogy egyik fél sem tájékoztatott pontosan: a minisztérium tájékoztatása a 2001. november 30. előtt, míg a Microsofté az ezután vásárolt számítógépek esetében igaz.

Az Index Titkos Különmegállapodásokat Tanulmányozó Bizottságának következtetését Gál Péter, a Microsoft Magyarország marketingigazgatója is megerősítette.

Kiegészítő igazolás igényelhető

Gál Péter az Index érdeklődésére elmondta, hogy a program keretében igényelhető Campus-licencek a Windows XP upgrade licencét, valamint az alkalmazások (Office Professional, FrontPage, Visual Studio Pro) teljes, full verziós licencét tartalmazzák. A szóban forgó különmegállapodás értelmében azonban a 2001. november 30., a szerződés aláírása előtt vásárolt PC-kre vonatkozóan az érintettek olyan kiegészítő igazolást igényelhetnek a Campus-irodától, amely az operációs rendszerre vonatkozóan elismeri a frissítési alapot, tehát a szoftver upgrade licenccel is jogtisztává válik.

A frissítési alapra vonatkozó igazolásra a Campus-licencre vonatkozó feltételek érvényesek, tehát ha a felhasználó kikerül a programból, a Campus-licenc mellett ez az igazolás is érvényét veszti. Az ennél későbbi időpontban vásárolt számítógépekre azonban meg kell vásárolni a frissítési alapot képező licencet. Gál Péter szerint a Microsoft Magyarország ügyfélszolgálata cikkünk megjelenéséig a tavaly november 30. után vásárolt számítógépekre érvényes szabályokat közölte az érdeklődőkkel, ezentúl viszont a régebbi gépek tulajdonosainak figyelmét felhívják a különmegállapodásból fakadó legalizációs lehetőségre.