Ödön
2 °C
11 °C

Különmegállapodás a Campus Szerződésben

2002.01.16. 14:22
Tegnapi cikkünk nyomán egy korábban nyilvánosságra nem hozott különmegállapodásra derült fény a magyar kormány és a Microsoft Magyarország között. A megállapodás értelmében a Campus Szerződés aláírása előtt vásárolt PC-kre - külön kérésre - olyan igazolást kaphatnak az érintettek, amely igazolja a frissítési alapot a Campus-licencben szereplő Windows XP upgrade licenchez.
Különös frissítésen ment át tegnap óta az Oktatási Minisztérium campus.hu weboldala, amely a felsőoktatásban dolgozók és tanulók a tavaly decemberben megkötött Microsoft Campus Szerződésből fakadó ingyenes szoftverhasználati jogáról tájékoztat. A szofverlistában a "Windows XP Professional" mellé odakerült a "frissítés", és megjelent egy korábban sehol nem szereplő, ám igen lényeges kiegészítés, miszerint "a magyar kormány és a Microsoft Magyarország külön megállapodása értelmében a Campus Szerződés aláírása előtt (2001. november 30.) vásárolt PC-kre vonatkozóan a frissítési alap biztosított mind az intézmények, mind az érintett magánszemélyek számára".

Kód előtte, kód utána

A különmegállapodás tényéről és a belőle fakadó jogkövetkezményekről a Campus Szerződést beharangozó sajtóközlemények és tájékoztatók nem tettek említést, az érintettek tehát - attól függően, hogy kitől kértek tájékoztatást - joggal feltételezhették, hogy az igényelt Campus-licenc mindenképpen jogtisztává teszi operációs rendszerüket (ezt állította a minisztérium tájékoztatási irodája), illetve hogy csak egy érvényes Windows 98, 98 SE, ME, NT 4.0, 2000 vagy XP Home licenc birtokában teszi azzá (így tájékoztatott a Microsoft Magyarország ügyfélszolgálata). A Campus Agreement cikkünk nyomán napvilágot látott kiegészítésének fényében kijelenthetjük, hogy egyik fél sem tájékoztatott pontosan: a minisztérium tájékoztatása a 2001. november 30. előtt, míg a Microsofté az ezután vásárolt számítógépek esetében igaz.

Az Index Titkos Különmegállapodásokat Tanulmányozó Bizottságának következtetését Gál Péter, a Microsoft Magyarország marketingigazgatója is megerősítette.

Kiegészítő igazolás igényelhető

Gál Péter az Index érdeklődésére elmondta, hogy a program keretében igényelhető Campus-licencek a Windows XP upgrade licencét, valamint az alkalmazások (Office Professional, FrontPage, Visual Studio Pro) teljes, full verziós licencét tartalmazzák. A szóban forgó különmegállapodás értelmében azonban a 2001. november 30., a szerződés aláírása előtt vásárolt PC-kre vonatkozóan az érintettek olyan kiegészítő igazolást igényelhetnek a Campus-irodától, amely az operációs rendszerre vonatkozóan elismeri a frissítési alapot, tehát a szoftver upgrade licenccel is jogtisztává válik.

A frissítési alapra vonatkozó igazolásra a Campus-licencre vonatkozó feltételek érvényesek, tehát ha a felhasználó kikerül a programból, a Campus-licenc mellett ez az igazolás is érvényét veszti. Az ennél későbbi időpontban vásárolt számítógépekre azonban meg kell vásárolni a frissítési alapot képező licencet. Gál Péter szerint a Microsoft Magyarország ügyfélszolgálata cikkünk megjelenéséig a tavaly november 30. után vásárolt számítógépekre érvényes szabályokat közölte az érdeklődőkkel, ezentúl viszont a régebbi gépek tulajdonosainak figyelmét felhívják a különmegállapodásból fakadó legalizációs lehetőségre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?