Judit
2 °C
7 °C

A Yahoo a kínai titkosszolgálat szekértolója?

2002.08.13. 14:52
A Yahoo internetes portál arról biztosította a kínai kormányt, hogy az utóbbi által károsnak vagy az államra veszélyesnek ítélt tartalmakat a jövőben nem engedi megjelenni. A Human Rights Watch emberi jogi csoport megfújta a harci kürtöket.
A beleegyezésével azt kockáztatja a Yahoo, hogy az emberi jogok megsértésében társtettessé válik, figyelmeztetett a hétvégén az amerikai központú Human Rights Watch. Szerintük ha a Yahoo valóban végrehajtja a "kínai internetes ágazat önfegyelmezését" célzó megállapodást, a portál a kínai politikai rendőrség ügynökévé válik.

Kapu avagy kapus

"Az információ tárházának kapujából a kapu őre válik", véli Kenneth Roth, az emberi jogi szervezet igazgatója. A Human Rights Watch honlapján az áll, hogy a július végén a Yahoo-hoz intézett levelükre, melyben az ügyben megbeszéléseket kezdeményeznek, semmilyen választ nem kaptak.

A szervezet szerint abban a bizonyos megállapodásban a felek arra kötelezték magukat, hogy önként ellenőrzik azokat az oldalakat, melyekre tőlük linkek mutatnak. A problémásnak ítélt tartalmak elérését blokkolják, sőt a máshol tárolt felforgató oldalak létét a Yahoo jelenteni fogja a kínai kormánynak.

Az aláírók elkerülik az olyan tartalmak terjesztését, melyek az állambiztonságot veszélyeztetik, vagy a szociális biztonságot zavarhatják. Ez utóbbi vádakat szisztematikusan alkalmazva lép fel egyébként a kínai kormány az emberi jogi aktivistákkal és ellenzéki csoportokkal szemben.

A minisztérium irányítja a Yahoo-t

Többször előfordult, hogy kivándorlókat börtönbüntetésre ítéltek, mert hasonló besorolású anyagokat tettek ki az internetre. Peking blokkolja a különböző külföldi sajtóorgánumok, emberi jogi szervezetek és vallási csoportok oldalait is.

A nyilvános kötelezettségvállalás intézményét idén tavasszal indította a hivatalos kínai internet szolgáltató társaság, amely az informatikai ipari minisztérium irányítása alatt áll. A Human Rights Watch szerint azóta több száz vállalat, egyetem és kormányzati hivatal csatlakozott a kezdeményezéshez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?