Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

A Yahoo a kínai titkosszolgálat szekértolója?

2002.08.13. 14:52
A Yahoo internetes portál arról biztosította a kínai kormányt, hogy az utóbbi által károsnak vagy az államra veszélyesnek ítélt tartalmakat a jövőben nem engedi megjelenni. A Human Rights Watch emberi jogi csoport megfújta a harci kürtöket.
A beleegyezésével azt kockáztatja a Yahoo, hogy az emberi jogok megsértésében társtettessé válik, figyelmeztetett a hétvégén az amerikai központú Human Rights Watch. Szerintük ha a Yahoo valóban végrehajtja a "kínai internetes ágazat önfegyelmezését" célzó megállapodást, a portál a kínai politikai rendőrség ügynökévé válik.

Kapu avagy kapus

"Az információ tárházának kapujából a kapu őre válik", véli Kenneth Roth, az emberi jogi szervezet igazgatója. A Human Rights Watch honlapján az áll, hogy a július végén a Yahoo-hoz intézett levelükre, melyben az ügyben megbeszéléseket kezdeményeznek, semmilyen választ nem kaptak.

A szervezet szerint abban a bizonyos megállapodásban a felek arra kötelezték magukat, hogy önként ellenőrzik azokat az oldalakat, melyekre tőlük linkek mutatnak. A problémásnak ítélt tartalmak elérését blokkolják, sőt a máshol tárolt felforgató oldalak létét a Yahoo jelenteni fogja a kínai kormánynak.

Az aláírók elkerülik az olyan tartalmak terjesztését, melyek az állambiztonságot veszélyeztetik, vagy a szociális biztonságot zavarhatják. Ez utóbbi vádakat szisztematikusan alkalmazva lép fel egyébként a kínai kormány az emberi jogi aktivistákkal és ellenzéki csoportokkal szemben.

A minisztérium irányítja a Yahoo-t

Többször előfordult, hogy kivándorlókat börtönbüntetésre ítéltek, mert hasonló besorolású anyagokat tettek ki az internetre. Peking blokkolja a különböző külföldi sajtóorgánumok, emberi jogi szervezetek és vallási csoportok oldalait is.

A nyilvános kötelezettségvállalás intézményét idén tavasszal indította a hivatalos kínai internet szolgáltató társaság, amely az informatikai ipari minisztérium irányítása alatt áll. A Human Rights Watch szerint azóta több száz vállalat, egyetem és kormányzati hivatal csatlakozott a kezdeményezéshez.