Piroska
-2 °C
5 °C

A Yahoo továbbra is küzd a náci relikviákért

2004.08.25. 12:04
Négy éve húzódik a Yahoo vállalat és két francia antirasszista csoport bírósági küzdelme a Yahoo aukciós oldalán árusított náci relikviák miatt. A francia szervezetek betiltatnák a náci kikiáltási tételeket, amelyek forgalmazását országuk törvényei tiltják. A francia Yahoo oldalán (Yahoo.fr) el is érték törekvésüket. Az amerikai vállalat most egyesült államokbeli bíróságokon próbálta elérni a francia határozat érvénytelenítését, sikertelenül.
Az amerikai fellebbviteli bíróság szerint a kerületi bíróság, amelyhez a vállalat fordult, nem dönthet a két francia csoport ügyében, írja az Inquirer.

A francia Zsidó Hallgatók Szövetsége és a Nemzetközi Antirasszista Liga még 2000-ben nyújtott be keresetet a Yahoo ellen a náci tárgyak árusítása miatt, és Franciaországban meg is nyerték a pert. Ennek értelmében a cégnek meg kell tiltania aukciós oldalán a náci tárgyak és ruhák árusítását.

A francia Yahoo-n már nem kapható a Mein Kampf

A Yahoo a döntés következményeként francia oldaláról, a Yahoo.fr-ről le is vetette a náci kikiáltási tételeket, többek között a horogkeresztes zászlókat és a Mein Kampfot is. Ugyanakkor az Egyesült Államokban nem tiltja a törvény a náci relikviák árusítását, így az amerikai Yahoo oldalán továbbra is kaphatóak ezek a tárgyak, ráadásul a Yahoo egyesült államokbeli részlege bírósághoz fordult, hogy védekezzen az általuk "bosszantónak" titulált francia csoportok és a francia tiltó ítélet ellen.

A vállalat 2002-ben fordult a San Joséban a kerületi bírósághoz, hogy az hozzon ítéletet a francia kezdeményezés érvényességéről. A Yahoo állásfoglalása szerint ugyanis a francia antirasszista csoportok ellenkezése sérti az Egyesült Államok alkotmányának szólásszabadsággal kapcsolatos első kiegészítését.

A francia ítéletet nem bírálhatja felül az Egyesült Államok bírósága

Bár Jeremy Fogel kerületi bíró úgy döntött, hatáskörébe tartozik az ítélkezés, a feljebbviteli bíróság megvétózta határozatát, és úgy döntött, hogy az Egyesült Államok ítélethozatali rendszere, vagyis az amerikai bíróságok nem érvényteleníthetik a francia bíróság döntését.

Az ügy újra rávilágított az internet üzleti lehetőségeinek kihasználása és a nemzetek közötti jogi különbségek buktatójára, írja az Inquirer. Joel Reidenberg amerikai jogi szakértő szerint az Egyesült Államok bíróságának kizárólag abban az esetben van lehetősége megvétózni a francia ítéletet, ha az antirasszista csoportok a határozat végrehajtását az Egyesült Államokban is kikényszeríttetnék. Ezt azonban eddig nem tették, kizárólag hazájukban fordultak a bírósághoz a Yahoo-n található náci tárgyak ellen, így a vállalat amerikai bíróságokon nem próbálkozhat.