Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Határrajzolás az interneten

2000.11.27. 17:06
A francia Legfelsőbb Bíróság náci emléktárgyak árverezéséért ítélte el múlt héten a Yahoo!-t. A társadalmi szervezetek által beperelt portál a döntés értelmében köteles megakadályozni, hogy francia internetezők az oldalaira látogassanak. A döntéssel kapcsolatban újból fellángoltak az internet "határtalanságából" adódó jogi viták.
Már egy hete, hogy Jean-Jacques Gomez bíró három hónapot adott a kaliforniai székhelyű Yahoo!-nak arra, hogy megakadályozza, hogy francia állampolgárok látogassák oldalait. A precedens értékű perben született ítélet szerint három hónap letelte után a portál napi tizenháromezer dollár büntetést köteles fizetni. A Yahoo! emellett ezer dollárt köteles fizetni az őt beperelő szervezeteknek.

Kalapács alatt #1
Náci Anyák Emlékkeresztje
A Zsidó Diákok Szövetsége, és a Nemzetközi Rasszizmus- és Antiszemitizmus-ellenes Liga idén áprilisban amiatt indított pert a világ jelenlegi legnépszerűbb portálja ellen, mert aukciós oldalán náci emléktárgyakat ajánlottak eladásra a szolgáltatást használók. A francia törvények szerint tilos gyűlölet keltésére alkalmas tárgyak árusítása vagy eladásra való felajánlása.

Digitális zöldhatár

A Yahoo! a per során mindvégig amellett érvelt, hogy technikailag nem kivihető a francia internetezők letiltása az oldalról. A bíróság által felkért háromfős szakértői csapat megállapítása szerint legfeljebb a franciák kilencven százalékát tudják elszigetelni. Ráadásul a kitartó és okos felhasználók kis erőfeszítéssel át tudnak jutni a digitális barikád túloldalán található tíz százalékba.

Ráadásul emellett ott van a Yahoo.fr, a portál francia verziója, amelyen természetesen soha nem hirdetett senki náci emléktárgyakat.

Szűrt világ

A technikai nehézségek azonban eltörpülnek a jogi ellentmondások mellett.

Kalapács alatt #2
Karlheinz Muesli öröme a krumplival kapcsolatban (korabeli fotó)
Greg Wrenn, a Yahoo! jogi képviselője úgy nyilatkozott, hogy amerikai bíróságon kívül semmilyen más ország bíróságának döntését nem tekintik kötelező érvényűnek magukra nézve, és eszükben sincs bírságot fizetni.

,,A francia megközelítés, a legkisebb közös nevező világába vezet, ahol minden ország törvényei együtt vonatkoznak az egész internetre." - vélekedett Alan Davidson, a washingtoni Technológia és Demokrácia Központ jogtanácsosa.

Nem osztja az amerikai jogászok többségének Davidsonhoz hasonló álláspontját a Chicagói Egyetem jogász professzora John Goldsmith. ,,Azok a vállalatok, amelyek a világméretű üzleti gyakorlatot folytatnak minden országban a helyi törvények szerint kell működniük. Ez ellen nem tiltakozott sem az IBM, sem a Microsoft."

Az ügyet még az is árnyékolja, hogy míg az Államokban működő portál szerint rá az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló első bekezdése vonatkozik, a francia gyűlöletellenes törvény helyett - tavaly egy New York-i bíróság szeretett volna bezáratni egy antiguai szerencsejátékos oldalt, mivel az sértette a New Yorkban hatályos hazárdtörvényt.

Korrekt pákák

Goldsmith szerint az ítélet már csak azért is korrekt, mert nem arra utasítja a Yahoo!-t, hogy szüntesse be a náci tárgyak árverezését, mindössze egy földrajzi szűrő alkalmazására kötelezné a portált.

Amíg azonban a digitális államhatárokat jelentő szűrők alkalmazása jogilag megfelelő megoldás, a gyakorlatban energiaigényes és kevéssé hatékony. A precedensper egy olyan jövőképet vetít előre, amelyben minden internetszerverre négyszázhúsz féle szűrőt kell telepíteni, amelyeket ráadásul csak az nem kerüli ki, aki nem akarja. Ez a szabályozás tehát csak az internetezők egy nagy rétege számára szüntetné meg az internet legnagyobb (történelmi előrelépésnek tekinthető) előnyét, a határtalanságot.

A mai keresés alapján a felhasználók legalább kétezer darab náci emléktárgyat ajánlanak megvételre a Yahoo! aukciós oldalán. Ezek túlnyomó része pirinyó kitűző vagy övcsat - közülük a legkapósabbak azok, amelyeken halálfej látható. A tárgyak többsége munkanélküli amerikai családapák forrasztópákás tudását dicséri.

Hitler a toplistán
Példának itt egy másik eset, amikor egy másik portál együttműködött a helyi jogrendszerrel. Az Amazon a német törvényeknek megfelelően levette az általa kínált könyvek közül a német nyelvű Mein Kampfot. A német törvények azonban nem tiltják az angol nyelvű Mein Kampf árusítását Németországban, így fordulhatott elő 1999 őszén, hogy a Németországban szállított könyvek toplistáját az angol nyelvű Mein Kampf vezette.

A fajgyűlölet ellen küzdő szervezetek számára ez maga volt a rémálom. ,,A legnyomasztóbb az, hogy az angol Mein Kampf mellé az Amazon küldött egy reklámlevelet is, amely az Amerikai Náci Párt alapítójának, George Lincoln Rockwellnek az életéről szólt." - mondta a Simon Wiesenthal Központban képviselő Abraham Cooper Rabbi. Cooper hozátette, hogy miután több szevezet is megkereste az Amazont, az megszüntette az angol nyelvű Mein Kampf kipostázását is. ,,A Yahoo! kiválóan védelmezi a szólásszabadságot, de azt hiszem ezúttal a rossz oldalon áll."

,,Mi nem vagyunk a Wal-Mart. Nem válogatunk az általunk árusított dolgok között. Legjobb tudásunk szerint betartjuk a törvényeket, de nem döntjül el, hogy az emberek mit tehetnek és mit nem." - mondta erre Wrenn.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?