Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Határrajzolás az interneten

2000.11.27. 17:06
A francia Legfelsőbb Bíróság náci emléktárgyak árverezéséért ítélte el múlt héten a Yahoo!-t. A társadalmi szervezetek által beperelt portál a döntés értelmében köteles megakadályozni, hogy francia internetezők az oldalaira látogassanak. A döntéssel kapcsolatban újból fellángoltak az internet "határtalanságából" adódó jogi viták.
Már egy hete, hogy Jean-Jacques Gomez bíró három hónapot adott a kaliforniai székhelyű Yahoo!-nak arra, hogy megakadályozza, hogy francia állampolgárok látogassák oldalait. A precedens értékű perben született ítélet szerint három hónap letelte után a portál napi tizenháromezer dollár büntetést köteles fizetni. A Yahoo! emellett ezer dollárt köteles fizetni az őt beperelő szervezeteknek.

Kalapács alatt #1
Náci Anyák Emlékkeresztje
A Zsidó Diákok Szövetsége, és a Nemzetközi Rasszizmus- és Antiszemitizmus-ellenes Liga idén áprilisban amiatt indított pert a világ jelenlegi legnépszerűbb portálja ellen, mert aukciós oldalán náci emléktárgyakat ajánlottak eladásra a szolgáltatást használók. A francia törvények szerint tilos gyűlölet keltésére alkalmas tárgyak árusítása vagy eladásra való felajánlása.

Digitális zöldhatár

A Yahoo! a per során mindvégig amellett érvelt, hogy technikailag nem kivihető a francia internetezők letiltása az oldalról. A bíróság által felkért háromfős szakértői csapat megállapítása szerint legfeljebb a franciák kilencven százalékát tudják elszigetelni. Ráadásul a kitartó és okos felhasználók kis erőfeszítéssel át tudnak jutni a digitális barikád túloldalán található tíz százalékba.

Ráadásul emellett ott van a Yahoo.fr, a portál francia verziója, amelyen természetesen soha nem hirdetett senki náci emléktárgyakat.

Szűrt világ

A technikai nehézségek azonban eltörpülnek a jogi ellentmondások mellett.

Kalapács alatt #2
Karlheinz Muesli öröme a krumplival kapcsolatban (korabeli fotó)
Greg Wrenn, a Yahoo! jogi képviselője úgy nyilatkozott, hogy amerikai bíróságon kívül semmilyen más ország bíróságának döntését nem tekintik kötelező érvényűnek magukra nézve, és eszükben sincs bírságot fizetni.

,,A francia megközelítés, a legkisebb közös nevező világába vezet, ahol minden ország törvényei együtt vonatkoznak az egész internetre." - vélekedett Alan Davidson, a washingtoni Technológia és Demokrácia Központ jogtanácsosa.

Nem osztja az amerikai jogászok többségének Davidsonhoz hasonló álláspontját a Chicagói Egyetem jogász professzora John Goldsmith. ,,Azok a vállalatok, amelyek a világméretű üzleti gyakorlatot folytatnak minden országban a helyi törvények szerint kell működniük. Ez ellen nem tiltakozott sem az IBM, sem a Microsoft."

Az ügyet még az is árnyékolja, hogy míg az Államokban működő portál szerint rá az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló első bekezdése vonatkozik, a francia gyűlöletellenes törvény helyett - tavaly egy New York-i bíróság szeretett volna bezáratni egy antiguai szerencsejátékos oldalt, mivel az sértette a New Yorkban hatályos hazárdtörvényt.

Korrekt pákák

Goldsmith szerint az ítélet már csak azért is korrekt, mert nem arra utasítja a Yahoo!-t, hogy szüntesse be a náci tárgyak árverezését, mindössze egy földrajzi szűrő alkalmazására kötelezné a portált.

Amíg azonban a digitális államhatárokat jelentő szűrők alkalmazása jogilag megfelelő megoldás, a gyakorlatban energiaigényes és kevéssé hatékony. A precedensper egy olyan jövőképet vetít előre, amelyben minden internetszerverre négyszázhúsz féle szűrőt kell telepíteni, amelyeket ráadásul csak az nem kerüli ki, aki nem akarja. Ez a szabályozás tehát csak az internetezők egy nagy rétege számára szüntetné meg az internet legnagyobb (történelmi előrelépésnek tekinthető) előnyét, a határtalanságot.

A mai keresés alapján a felhasználók legalább kétezer darab náci emléktárgyat ajánlanak megvételre a Yahoo! aukciós oldalán. Ezek túlnyomó része pirinyó kitűző vagy övcsat - közülük a legkapósabbak azok, amelyeken halálfej látható. A tárgyak többsége munkanélküli amerikai családapák forrasztópákás tudását dicséri.

Hitler a toplistán
Példának itt egy másik eset, amikor egy másik portál együttműködött a helyi jogrendszerrel. Az Amazon a német törvényeknek megfelelően levette az általa kínált könyvek közül a német nyelvű Mein Kampfot. A német törvények azonban nem tiltják az angol nyelvű Mein Kampf árusítását Németországban, így fordulhatott elő 1999 őszén, hogy a Németországban szállított könyvek toplistáját az angol nyelvű Mein Kampf vezette.

A fajgyűlölet ellen küzdő szervezetek számára ez maga volt a rémálom. ,,A legnyomasztóbb az, hogy az angol Mein Kampf mellé az Amazon küldött egy reklámlevelet is, amely az Amerikai Náci Párt alapítójának, George Lincoln Rockwellnek az életéről szólt." - mondta a Simon Wiesenthal Központban képviselő Abraham Cooper Rabbi. Cooper hozátette, hogy miután több szevezet is megkereste az Amazont, az megszüntette az angol nyelvű Mein Kampf kipostázását is. ,,A Yahoo! kiválóan védelmezi a szólásszabadságot, de azt hiszem ezúttal a rossz oldalon áll."

,,Mi nem vagyunk a Wal-Mart. Nem válogatunk az általunk árusított dolgok között. Legjobb tudásunk szerint betartjuk a törvényeket, de nem döntjül el, hogy az emberek mit tehetnek és mit nem." - mondta erre Wrenn.