Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Amerikai törvények szerint működik a Yahoo

2000.12.25. 12:40
A Yahoo egy amerikai szövetségi bírósághoz beadott iratban kéri a francia bíróság ítéletének felfüggesztését. A francia ítélet arra kötelezte a céget, hogy tiltsa le a francia internetezők hozzáférését a náci relikviák aukcióihoz.
A San José-i körzeti bíróságra december 21-én benyújtott dokumentum szerint a francia bíróság döntésével megsértette a Yahoo szólásszabadsághoz való jogát, továbbá a francia bíróságnak nincs joga egy amerikai cég által készített tartalomról rendelkezni. A Yahoo franciaországi oldalán egyébként a helyi törvényeknek megfelelően nem kereskednek náci relikviákkal.

A Yahoo arra kérte az amerikai bíróságot, hogy erősítse meg az internetes ipart abbéli hitében, hogy a hasonló rendelkezések nem jogerősek. A cég csak abban az esetben hajlandó a tartalom szűrésére, ha arra amerikai bíróság ítélete kötelezi.

Szűrni kell a franciáknak

A propaganda is eladó
A francia bíróság múlt hónapban hozott ítélete arra kötelezte a szolgáltatót, hogy három hónapon belül alakítson ki olyan szűrési rendszert, amely kizárja a francia internetezőket a náci relikviák árveréseiből, ellenkező esetben napi 100 ezer frank büntetés megfizetésére kötelezik a céget.

A Yahoo ellen áprilisban indította a franciaországi pert a LICRA (Rasszizmus és Antiszemitizmus-ellenes Nemzetközi Liga) és az UEJF (Franciaországi Zsidó Diákok Szövetsége) arra hivatkozva, hogy a Yahoo aukcióin eladásra kínált náci relikviák hirdetését és forgalmazását a francia törvények szigorúan tiltják.

Veszélyes precedens

Amerikai polgárjogi csoportok aggodalmukat fejezték ki a francia döntéssel kapcsolatban, mivel annak életbe lépése esetén az elnyomó kormányok hasonló módszert alkalmazva kérhetik a demokráciáért és emberi jogokért kampányoló szervezetek weboldalainak letiltását.

eBay: németeknek tilos a licit

Az eBay online aukciósház az amerikai törvényeknek megfelelően engedélyezi a náci relikviák árusítását. Felszólítja azonban árusait arra, hogy ne fogadjanak el Franciaországban, Németországban vagy Angliában élő emberektől liciteket, mivel ezekben az országokban ez büntetendő.

Tiszti gyűrű másolat
Az ügy ismét felveti a lényegénél fogva határok feletti internet szabályozásának kérdését. Vajon az amerikai vagy a francia törvényeket kell alkalmazni egy ilyen esetben? Még az sem egyértelmű, hogy jogsértés történt, hiszen a Yahoo betartotta anyaországa, az Egyesült Államok törvényeit.

Nemzetközi jogi bonyodalmak

A francia Yahoo-ítélet kapcsán felmerült kérdéseket tanulmányozó Dr. Nádas Gábor ügyvéd szerint az egyik legfontosabb kérdés az ügyben, hogy hozhat-e egy francia bíróság kötelező ítéletet egy az USA-ban bejegyzett és Franciaországban esetleg nem is tevékenykedő céggel szemben, továbbá ha hozhat, végre lehet-e hajtani ezt az ítéletet.

Véleménye szerint a kérdés alapvetően az érintett országok közötti nemzetközi megállapodások függvénye. Amennyiben létezik az országok között kétoldalú megállapodás, vagy mindketten tagjai egy nemzetközi egyezménynek, van remény az ítélet végrehajtására.

A Yahoo mindenesetre nem ismeri el a francia bíróság döntését magára nézve érvényesnek, és ennek megerősítését várja a kaliforniai bíróságtól is. Az amerikai bíróság döntésére valószínűleg több hónapot kell várni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!