Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Megúszhatja a YouTube az egymilliárdos pert

2008.03.12. 11:15
Egy éve perelte be a Viacom a YouTube-ot egymilliárd dollárra, mert jogvédett videókat lehet elérni a rendszerben. Bár az ítélet még messze van, a bíróság mostani döntése a YouTube-nak kedvez.

Lassan egy éve tart a huzavona a Viacom médiaóriás és a YouTube között: előbbi masszív szerzőijog-sértéssel vádolja utóbbit, mondván a videómegosztón százezernél is több jogvédett anyaguk van fenn (főként videoklipek), amiket másfél milliárd alkalommal néztek meg a felhasználók. Mindezért egymilliárd dolláros pert akasztott cég a YouTube, illetve gazdája, a Google nyakába.

Bár a per vége még messze van, a New York-i bíróság mostani döntése lélektanilag sokat nyomhat a latban. A bíró ugyanis kimondta, hogy az ügyben nem lehet bírságot kiszabni a Google-re, legfeljebb kártérítést kérhet a Viacom az elmaradt bevételei miatt - már ha a bíróság úgy dönt, hogy megállnak a vádak.

Bár ettől még lehet az ítélet az, hogy a Google egy nagy rakás pénz kifizetésére kényszerül (bár ez már csak azért sem valószínű, mert a precedensjog miatt ez tulajdonképpen az összes videómegosztót megölné), az az apróságnak tűnő változás, hogy a cím nem büntetés, hanem legfeljebb kártérítés lehet, a szakértők szerint arra utal, hogy a Google szénája jól áll a perben, és egy peren kívüli egyezséggel (ami ha nem is milliárdos, de azért elég vastag összeg kifizetésével is járhat) megúszhatja majd a dolgot.

A Viacom jelenleg jogsértésenként, vagyis videónként 750 és 150 ezer dollár közötti bevételkieséssel számol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!