Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megúszhatja a YouTube az egymilliárdos pert

2008.03.12. 11:15
Egy éve perelte be a Viacom a YouTube-ot egymilliárd dollárra, mert jogvédett videókat lehet elérni a rendszerben. Bár az ítélet még messze van, a bíróság mostani döntése a YouTube-nak kedvez.

Lassan egy éve tart a huzavona a Viacom médiaóriás és a YouTube között: előbbi masszív szerzőijog-sértéssel vádolja utóbbit, mondván a videómegosztón százezernél is több jogvédett anyaguk van fenn (főként videoklipek), amiket másfél milliárd alkalommal néztek meg a felhasználók. Mindezért egymilliárd dolláros pert akasztott cég a YouTube, illetve gazdája, a Google nyakába.

Bár a per vége még messze van, a New York-i bíróság mostani döntése lélektanilag sokat nyomhat a latban. A bíró ugyanis kimondta, hogy az ügyben nem lehet bírságot kiszabni a Google-re, legfeljebb kártérítést kérhet a Viacom az elmaradt bevételei miatt - már ha a bíróság úgy dönt, hogy megállnak a vádak.

Bár ettől még lehet az ítélet az, hogy a Google egy nagy rakás pénz kifizetésére kényszerül (bár ez már csak azért sem valószínű, mert a precedensjog miatt ez tulajdonképpen az összes videómegosztót megölné), az az apróságnak tűnő változás, hogy a cím nem büntetés, hanem legfeljebb kártérítés lehet, a szakértők szerint arra utal, hogy a Google szénája jól áll a perben, és egy peren kívüli egyezséggel (ami ha nem is milliárdos, de azért elég vastag összeg kifizetésével is járhat) megúszhatja majd a dolgot.

A Viacom jelenleg jogsértésenként, vagyis videónként 750 és 150 ezer dollár közötti bevételkieséssel számol.