Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Bojkottra készülnek a Viacom ellen a Youtube-felhasználók

2008.07.08. 15:40
Óriási felháborodást keltett a YouTube felhasználóinak körében az a bírósági döntés, ami kötelezi a videomegosztót üzemeltető Google-t, hogy kiadja a YouTube teljes naplófájlját az egymilliárd dolláros perrel fenyegető Viacom médiavállalatnak.

A naplófájl minden egyes feltöltött videó mellett rögzíti felhasználónévvel, ip-címmel, hogy azt ki, mikor és mennyiszer nézte meg. A Viacom ezzel próbálja bizonyítani, hogy a YouTube illegális tartalmakkal érte el a sikerét, a videomegosztó közössége viszont a magánszféra lábbal tiprását, és a személyiségi jogaik semmibe vételét látja benne.

A döntés bejelentése óta százával kerülnek fel a YouTube-ra a Viacomot gyalázó, a döntés ellen tiltakozó, és bojkottra felszólító videoüzenetek, vannak, amelyeket máris több százezren néztek meg (például ezt, vagy ezt). Emellett hirtelen a sokszorosára nőtt a Viacom tévécsatornáiból felvett anyagok feltöltése is (amiket különös gonddal töröl az automata szűrőrendszer és az élő moderátorok).

A Viacom illetékesei nem kommentálták az eseményeket (bár nyilván nem örülnek a negatív hírverésnek), a cég csak egy szűkszavú nyilatkozatot adott ki, amiben megígéri, hogy jó kezekben lesz náluk a YouTube-felhasználók 12 terabájtnyi személyes adata.

A Google, és a felhasználók online petíciója egyaránt azt próbálja elérni, hogy az adatbázist anonimmá téve, a felhasználónevek és ip-címek nélkül használják fel a perben bizonyítékként, hiszen a Viacom elvileg csak arra kíváncsi, mennyien nézték meg a jogsértő módon felkerült videóikat, arra nem, hogy konkrétan kik.