Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Godzilla a blogger ellen

2002.08.21. 09:28
A japán főszörny jogtulaja, a Toho Inc. fenyegető levelekkel igyekszik védeni márkanevének integritását. A célkeresztjükben egy ártalmatlan blogger helyezkedik el.
A makettokkal dulakodó hüllőjelmezes ember világszerte kedvelt szimbóluma, Godzilla ismét a rivaldafény középpontjába lépett. A szörnyet tulajdonosa a Toho Inc. és a Seyfarth Shaw ügyvédi iroda szakemberei támogatják kétoldalról. A harc tétje Dave Linabury weblogja, amelyet jó lenne, ha többé nem hívnának Davezillának.

Az igazi
Dave Linaburynek - aki éjjel blogger, nappal pedig a General Motors informatikai gondnoka - ebből következően felszólítólevelet hozott a elektropostás, amelyben Seyfarth Shaw névmódosítást, illetve a logóban látható vicces sárkány eltávolítását követeli.

"Írok majd nekik egy rövid emailt, hogy 'köszönöm javaslatukat, mérlegelem'. Frissítettem a lap alján látható copyright üzenet szövegét, amelyben jelzem, hogy semmilyen kapcsolatban nem állok a Tohóval. Nem veszem le a sárkányt sem." - mondta Linabury a Cnetnek.

A webnapló lapalji közleményében ezzel szemben az áll: "Az én kung-fum jobb, mint a tiétek!"

Kukaborogatás

A nem igazi
A Toho ezt akár figyelmeztetésnek is veheti. Ismertté vált, hogy a japán cég korábban már elveszített egy névpert, méghozzá a Sears kukagyár ellen - így kerülhettek Bagzilla típusú szemetesek New York utcáira.

A Seyfarth Shaw fénymásolóira sok munka vár, mert jelenleg körülbelül ezer "zillára" végződő domainnév van. Közöttük például az AOL Time Warner által támogatott nyílt forráskódú böngészőfejlesztési projekt, a Mozilla.

A Mozillánál nem kívánták kommentálni az ügyet. De nevük elhallgatását kérő források szerint az AOL Time Warner és a Toho között külön szerződés született a gonzilloid név használati jogáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!