Szeptember legjobb mémjei

2012.10.02. 18:08

Mi mással kezdhetnénk a Mémeskút működtetését, mint egy összefoglalóval az elmúlt hónap legviccesebb online mémjeiről. Szeptember nevezetes időszak az online néphagyományban, ez az a hónap, amikor minden elromlik, mert az iskolakezdéssel új, fogalmatlan felhasználók tömegei szabadulnak rá a netre, ami soha többé nem lesz olyan, mint régen volt. Ezenkívül mindenki hazajön a nyaralásból, felpörög az élet az iskolákban és munkahelyeken, és a mémgyár is megsokszorozott tempóban kezdi el feldolgozni az elé kerülő témákat.

Oppan Gangnam style

A hónap mémjének címét egy koreai popénekesnek, Park Jae Sungnak, művésznevén PSY-nak kell adnunk a Gangnam Style című megaslágerért, ami az lett 2012-nek, ami 2011-nek volt a Sexy and I know it. A klip a YouTube-on 336 millió megtekintésnél jár, és valójában senki nem érti, miért lett 336 milliószor akkora siker, mint a hasonló, borzalmas k-pop számok. Mindenesetre PSY jellegzetes táncmozdulatai, és a „Gangnam style!” beszólás meghódították a világot, a klipből kivágott részletek animált gif formátumban ellepték a facebookos üzenőfalakat, és százával születnek a mai napig a remixek, paródiák és válaszvideók.

A teljesség igénye nélkül: van Klingon style, Skyrim style, Gunman Style, nagyzenekari feldolgozás, Obama style, Deadpool style, Gandalf style, My litle pony style, és persze az elmaradhatatlan Hitler-videó. Aki nagyon belejött, a Knowyourmeme archívumában még további bő 200 variációt találhat, mi itt inkább nézzük meg még egyszer az eredetit.

Gangnam egyébként Szöul legfényűzőbb negyede, olyan státusszimbólum, mint Beverly Hills vagy a mi Rózsadombunk. Meghökkentő módon a szám valójában szatíra, egyrészt a gangnami gazdag fiatalok sekélyes életét figurázza ki, másrészt azokét a szegényebb dzsentrikét, akik az előbbiekre akarnak hasonlítani. Az Atlanticnak nyilatkozó Korea-szakértő egyenesen arról beszél, hogy a dalszöveg a két generáció alatt az éhínségtől a gazdasági nagyhatalmi státuszig jutott ország társadalmi kórképe, ahol a gazdagságba beleszületett fiatalok gangnami stílusban, eszetlenül szórják a pénzt és buliznak, mintha nem lenne holnap.

Elveszve

Az Apple a legtrendibb cég ma a világon, vannak akik vallásosan imádják a termékeiket, mások mélységesen lenézik ezeket a rajongókat, megint mások meg csak röhögnek az egész jelenségen. A mémgyártók tipikusan ebből a kategóriából kerülnek ki, és az egyik legerősebb emberi érzelem, a káröröm nevében indítottak inváziót a cég körüli legutóbbi botrány, a térképgate kifigurázására. (Aki nem követte volna: az Apple az iPhone 5-ben lecserélte az öt generáción át remekül működő Google-térképet egy saját megoldásra, amiben hemzsegnek a vicces és otromba hibák.) Ekkora hibát nem lehet véteni anélkül, hogy az embert körbe ne röhögjék a neten, hiába kért Tim Cook személyesen bocsánatot a fiaskóért.

Magyar anyák, szüljetek!

Nagy volt a küzdelem a hónap magyar mémje címért, derekasan küzdöttek a politikusok az online népművészek megihletéséért. Áder János pózolása az Obama-házaspárral, a TEK jedi-akciója, és Varga Mihály hűtőgépes hasonlata is versenyben volt, de végül névrokona, Varga István ritka otromba beszólására épülő mémek nyertek. Persze nem csoda, hogy olyan kijelentések után, mint „...az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”, vagy a „ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni”, kinyílik az ember zsebében a Photoshop, szerencsétlen fideszes képviselő meg kap hideget-meleget a nyakába. Hogy a napok alatt milliós nagyságrendű magyar netezőhöz eljutó mémek mekkora hatással voltak a képviselőt először támogató, aztán a kijelentései mögül kihátráló, bocsánatot kérő, és az addig ellenzett törvényjavaslatot hirtelen támogatni kezdő kormánytöbbség viselkedésére, nem tudni – az mindenesetre biztos, hogy a mémgyárnak is volt része a történtek alakulásában.

A világpolitikát Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök képviseli válogatásunkban, megelőzve a székkel beszélgető Clint Eastwoodot, és Mitt Romney amerikai elnökjelölt kamu sms-eit. Netanjahu az ENSZ közgyűlésében beszélt arról, hogy Iránnak 2013-ra elég hasadóanyaga lehet egy atombomba előállításához, ezt pedig minden áron meg kell akadályozni (iráni kormánytagok többször nyilatkoztak már arról, hogy Izrael elpusztítása a céljuk, és az USA-t is megtámadják, ha beleavatkozik a konfliktusba). Netanjahu a beszédében illusztrációként egy egyszerű ábrát használt illusztrációnak, ahol egy rajzolt bombán mutogatta az iráni fegyver 90 százalékos készültségi szintjét. Az erről készült fotó volt a magas labda a mémgyártóknak, másnap elkezdtek özönleni a 4chanről és a Tumblrről a Photoshoppal manipulált képek, amelyeken a szigorú arcú Netanjahu mindent mutogat a papíron, csak éppen a stilizált bombát nem.

Íme az ember, íme a macska

Vannak hírek, amelyek mintha könyörögnének érte, hogy mémekben dolgozzák fel őket, ilyen volt szeptember elején az idős spanyol hölgy esete az Ecce Homo című festménnyel. A nyolcvanéves amatőr restaurátor a maga szerény eszközeivel próbálta helyreállítani a megkopott freskón Jézus töviskoszorús képét , a végeredmény pedig olyasmi lett, mint amikor Mr. Bean próbálkozott valami hasonlóval. A mémgyárban a kép variációi krumplijézus címen élnek tovább – és elképzelhető hogy a moncsicsivá retusált Jézus is megmarad az örökkévalóságnak, legalábbis ezt szeretnék egy több ezer aláírást összegyűjtött petíció támogatói.

Végül a klasszikus, mindenféle üzenet, mondanivaló és gondolat nélküli, csak önmagáért vicces kategória szeptemberi bajnoka Tard, a morcos macska, akinek története pontosan bemutatja, hogyan születnek ma a mémek a neten. A fotót a fura grimaszt vágó macskáról a gazdájának öccse, bizonyos Bryan Bundesen Arizonából tette fel a Reddit érdekes képeket gyűjtő szekciójába. A fotót felkapta a közösség, két nap alatt több mint egymillióan nézték meg az Imgur fotómegosztó portálon, és azóta is tucatjával készülnek hozzá a vicces feliratok, amelyek általában azt domborítják ki, hogy szegény macskának mennyire elege van a világból. Grumpy Cat igazi egyszer használatos sláger, mire jövünk a legjobb októberi mémekkel, már garantáltan senki nem fog emlékezni rá.