Statisztából lett sztár a netezők miatt

2012.10.03. 16:34
T5WQJ3.png

Alexander Rhodes filmstatiszta esete tanulságos mémügyi szepontból is, mert azon túl, hogy nagyon vicces, felveti a kérdést: mitől mém a mém?

Rhodes híres lett a Redditen néhány napja, miután kiposztolta az IMDB-profilját. Az oldal felhasználói, a redditorok heccből felkapták a kicsit cikisen megfogalmazott (azóta javított) profilt, de Rhodes felemelkedése nem állt meg itt: úgy tűnik, hogy az ismert filmes adatbázis, az IMDB a profilok megtekintése alapján emeli ki saját rendszerében, a StarMeteren az egyes sztárokat.

Ennek köszönhetően Alexander Rhodes jelenleg a 8. legnagyobb sztár az oldalon, ez pedig további rangosorokat is befolyásol: a Jack Reacher című, 2013 februárjában megjelenő Tom Cruise-film stáblistáján most ő az első, Suspicious Onlooker (azaz egy gyanús néző) statisztaszerepében. Természetesen a Redditen már be van ütemezve a netcsinálta világsztárral egy AMA, vagyis egy online interjú, amikor bárki kérdezhet Rhodestól.

A Mémeskút stábjában kisebb vitát váltott ki az eset. Ez olyan sztori, ami éppen a megosztás (kattintás) erejétől lett sztori, akárcsak a pozsonyi Chuck Norris-híd. De a poén terjedése elég-e ahhoz, hogy egy ilyen sztorit mémnek tekintsünk? Lehetne érveket felhozni emellett, akár az eredeti dawkinsi definíciót az internetre értelmezve, de végül arra jutottunk, hogy az Index mémblogjában szigorúbbak leszünk. Csak azt fogjuk mémnek tekinteni, ami már mutálódik is, esetleg kereszteződik más mémekkel.

keanu

Ez a folyamat egyébként már Rhodes esetében elindult (lásd a fenti mixet a Conspiracy Keanu mémmel), de még csak egy-két kép született – ilyenkor még nehéz eldönteni, hogy tényleg egy mémcsírát látunk, vagy a sztori ennél tovább már nem dagad, és pár nap múlva már el is felejtjük. Mivel tegnap óta nem láttunk új képeket a témában, mi az utóbbira tippelünk.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft