Elnökválasztási lázban ég a mémgyár

2012.10.13. 21:07

Ahogy közeledik az amerikai elnökválasztás napja, úgy kapcsol rá egyre inkább az online népművészet is, és szinte naponta születnek új mémek a kampánnyal kapcsolatban. A székkel beszélgető Clint Eastwoodról és a Szezám utca rémeként feltűnő Mitt Romneyról már megemlékeztünk, most lássuk az azóta született viccesebb darabokat.

Mellettem robbant fel egy Google-bomba

Mitt Romney googlebombázása nem a klasszikus értelemben vett mém, mégis ide tartozik, mert roppant szórakoztató jelenség, és valószínűleg sokat fognak még beszélni róla politológusok, kommunikációs szakemberek, és az egyszer netezők is. A történet Romney hírhedt 47 százalékos beszólásával kezdődött (kiszivárgott egy hangfelvétel, amin az elnökjelölt arról beszél, hogy az amerikaiak 47 százaléka az államon élősködik, és cserébe Obamára szavaz), amiért annak rendje és módja szerint bocsánatot is kért, elmondta, hogy félreértették a szavait, és egyébként is teljességgel helytelen volt, amit mondott. A bocsánatkérés persze nagy sajtóvisszhangot kapott, ami azzal járt, hogy a "teljességgel helytelen" ("completely wrong") keresőkifejezésre a Google elkezdte Romney nyilatkozatait kidobni. A képkereső pedig a nyilatkozatok mellett szereplő fotókat az alelnökjelöltről.

745

Innen már csak egy lépés volt, hogy futótűzszerűen szaladjon végig a neten a tréfa: nyisd meg a képkeresőt, írd be hogy completely wrong, majd dőlj hátra és nevess. Azóta újabb csavar jött be a történetbe, mert a képkereső már nem is Romney fotóit adja erre a keresésre, hanem a képkeresőről készült képeket, amelyeken Romney képei vannak - így aki nem ismeri a hátteret, már végképp nem ért semmit az egészből, újabb humorforrást biztosítva.

Az ilyesmit egyébként Google-bombázásnak hívják, és általában vicces kedvű netezők hajtják végre linkfarmokkal, klikkelőprogramokkal és egyéb trükkökkel átverve a keresőt. Romneynál nem volt erre szükség, spontán googlebombázta saját magát.

Biden röhög, Ryan gyúr és csajozik

A legfrissebb mém Joe Biden, jelenlegi alelnököt figurázza ki. Biden a republikánus alelnökjelölttel, Paul Ryannel folytatott tévévitájában feltűnően sokat és szélesen mosolygott, néha egyenesen kiröhögte az éppen beszélő vitapartnerét. A vigyorgó Bidenből még a vita vége előtt mém lett, a folyton LOL-ozó kamu Twitter-csatornájára több mint ötezren iratkoztak fel a tévéközvetítés alatt. Aztán elkezdtek özönleni a vicces képek, amelyek alaposan leszedik a keresztvizet a jókedvű alelnökről.

A republikánus kampánystáb is azonnal lecsapta a magas labdát, a vita utáni nap reggelén egy ügyesen összevágott montázst tettek fel a YouTube-ra, amiből az látszik, hogy Ryan próbál komoly dolgokról komolyan beszélni, Biden meg közben vihog mint egy idióta. Magán a vitán egyébként a semleges néző számára inkább az jött le, hogy Ryan akkora butaságokat mond, aminek hallatán a magabiztos Biden néha nem tudja visszatartani a kitörő röhögést.

A republikánus alelnökjelölt is megkapta a maga mémjét, miután a Time magazinban egy olyan fotósorozat jelent meg róla, amelyen hátracsapott baseballsapkában súlyzókat emelget, de közben egy pillanatra sem veszíti el a széles mosolyt az arcáról. Ez a mosoly egyébként már korábban mémet ihletett, az alelnökjelölt fotója mellé Ryan Gosling színész-zenész romantikus csajozós szövegeinek közgazdászosra ferdített verzióival.

Az ész a fontos, nem a haj

Nem úszták meg a kampány főszereplői a hairswap nevű photoshop-viccet sem, az elnökjelölti és az alelnökjelölti viták után azonnal elárasztották a netet a fotók, ahol a két vitázó fél fejére egymás haja van retusálva. Az Obama-hajú Romney egyébként meghökkentően hasonlít a Lost című tévésorozat egyik hősére, Jackre, Joe Biden Paul Ryan hajával úgy néz ki, mint a fiatal Ronald Reagan, az ő ősz haját megkapott republikánus alelnökjelölt pedig simán elmenne pszichopata tömeggyilkosnak egy B-kategóriás akciófilmbe.

Romney-Obama-hair-swap
502