Pizzaháború tört ki a mémvilágban

2012.11.14. 20:12

Közhely, hogy a magyar közéletet durván átszőtte a politika, nagyüzemben folyik az árokásás, és olykor évtizedes barátságok mennek rá a politikai háborúskodásra. Talán kicsit optimistábban tekintünk a hazai helyzetre, ha látjuk, hogyan megy ugyanez Amerikában, ahol már az is politikai elkötelezettséget mutat, hogy az ember honnan rendel pizzát.

A történet főszereplője a Papa John's pizzérialánc, ami Magyarországon teljesen ismeretlen, az USA-ban viszont 4000 étteremmel a harmadik legnagyobb hálózat a világszerte ismert Pizza Hut és Domino's mögött. A lánc alapítója és vezérigazgatója, John Schnatter augusztusban került először a média érdeklődésének középpontjába, amikor éles kirohanásokat intézett Obama elnök egészségügyi reformja ellen, és azt fejtegette, hogy az egészségbiztosítási reform költségeit nem lesz hajlandó lenyelni a cégével, és számításai szerint az 10-20 centtel fogja megemelni a pizzák darabonkénti előállítási és kiszállítási költségeit. Obama újraválasztása után Schnatter be is váltotta a fenyegetést, és bejelentette, hogy a 16 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég csökkenti a dolgozók fizetését, illetve a munkaóráik számát, hogy ne kelljen megemelnie a pizzák árát, de ki tudja termelni a megemelkedett egészségbiztosítási költséget.

Ez szerencsétlen módon egybeesett azzal, hogy a lánc egy NFL-es reklámkampány keretében kétmillió pizzát osztogatott szét ingyen az amerikaifoci-rajongók között, illetve azzal, hogy egy szemfüles fórumozó a Redditen közzétette egy légifelvételt Schnatter 3000 négyzetméteres kastélyáról. A mémvilág azonnal reagált, és megszületett a két híres mémfigura, Scumbag Steve és Good Guy Greg pizzás mutációja, Scumbag Schnatter, a milliárdos, aki filléres apróságokkal szivatja az alkalmazottait, illetve Good Guy Local Pizza Shop Owner, aki éppen az ellentéte: jó fej, és egy kis pizzériát üzemeltet.

Az eset aztán túllépett a mémeken is, és politikai ügy lett belőle. Az Obamacare támogatói meghirdették a Papa John's bojkottját, az ellenzői pedig erre ellenakcióval reagáltak, és direkt innen rendelik a pizzát, fényképeket készítve róla, és ezzel hirdetve, hogy kiállnak a cég mellett, illetve demonstrálnak Obama politikája ellen. Így lett Amerikában politikai kérdés a pizzarendelés: egy vérbeli demokrata most a világért sem enne a Papa John's-féle négysajtosból, egy republikánus számára viszont elvi kérdés, hogy csak onnan szerzi be a napi betevő pepperonisat.