Amerika a Túró Rudiját siratja

2012.11.29. 20:42

Miután májusban csődvédelmet kért, néhány napja hivatalosan is bejelentette hogy bezár a Hostess Brands amerikai édességgyár. Ez egyben azt is jelenti, hogy eltűnik a boltokból az Amerikában több mint 80 éve gyártott, és roppant népszerű (tavaly 36 millió csomaggal adtak el belőle) vaníliakrémes piskótaszelet, a Twinkies. A kultikus édesség - és annak még exrémebb verziója, a bepanírozott és forró olajban kisütött deep-fried twinkie - megszűnése nagyjából olyan hatással volt az ezen felnőtt amerikaiak generációira, mintha itthon a Túró Rudi gyártásának befejezését jelentenék be. A rajongók rögtön elkezdték felvásárolni a készleteket, és akciókat szervezni Twinkies megmentésére (vaójában az édesség nem tűnik el teljesen, egy kanadai cég továbbra is gyártja).

A Twinkies közismert, több filmben (például a Zombielandben, és egy Family Guy epizódban) is megemlített tulajdonsága a meghökkentően hosszú, a városi legenda szerint száz évig tartó szavatossági ideje. A közhiedelem szerint a Twinkies-szeletnek semmi nem árt, és a világvégét is átvészeli, a brutális cukortartalma miatt pedig optimális élelem egy apokalipszis túlélői számára. Éppen ezért reagáltak a mémgyártók a süti megszűnésére úgy, hogy ez már biztosan a közelgő világvége előjele.

A Twinkies-mémvariációk egyik rendszeres főszereplője Tallahassee, a Zombieland Woody Harrelson által alakított hőse, aki az egész filmben egy Twinkies-szállítmányt keres a zombik dúlta Amerikában. A másik visszatérő poén, hogy a fűfogyasztók körében különösen népszerű édesség éppen akkor szűnik meg, amikor két amerikai államban is megszavazták a marihuánafogyasztás legalizálását.  • Hírek
  • Hírek