A szegedi EHÖK-elnök dolgokat néz

2012.12.13. 12:15

Miközben a pesti egyetemisták hétfő este éppen hidat foglaltak, Szegeden is zajlottak az események: a hallgatók a megyei kormányhivatal elé vonultak. Itt már várt rájuk Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöke.

Bár a tüntetést nem az EHÖK szervezte, hanem a hallgatók spontán megmozdulásáról volt szó, Török a hideg mellett tovább hűtötte forradalmi hangulatot azzal, hogy közölte: már megállapodott az épület vezetésével, és húszan mehetnek be. Nem mindenki örült önkéntes irányító szerepének: a helyszínen készült videóban jól hallható, hogy Török „ez a történet nem működhet akkor" mondatára egy lány azt kiabálja: „ha te vagy az elnök".

A furcsa jelenetnek ezzel még nem volt vége: a videó negyvenedik másodpercétől ezt hallani: „nem fogunk célt érni, ha bármilyen törvénysértés történik” – mondta Török. „Én is úgy gondolom, mint a rektor úr, hogy mindenki menjen be a vizsgáira, mindenki csinálja meg a kötelezettségeit” – tette hozzá az EHÖK-vezető.

Török Márk, illetve a hallgatói önkormányzat viselt dolgaival korábban egyébként foglalkozott már a Népszabadság és a Magyar Narancs is, illetve a Hír TV Célpont című riportműsora. Ez utóbbi szerint Töröknek 8 év alatt sem sikerült elvégeznie a történelemszakot. A riportból kiderül az is, hogy Törököt 2007-ben kirúgták az egyetemről, majd egy fegyelmi ügyben két félévre eltiltották tanulmányai folytatásától, de nem kellett távoznia, mert volt tartalékszakja. Török ekkor tüntetést szervezett saját maga mellett.

A szegedi netezőknél mostanra betelt a pohár, és a Kim Dzsongun-mém mintájára létrehozták a Török Márk looking at things, azaz "Török Márk dolgokat néz" Facebook-oldalt és Tumblr-oldalt, ahol vicces formában próbálják felhívni a figyelmet az EHÖK-elnök népszerűtlen személyére és megmozdulásaira.

A mémek legújabb alapanya az a Délmagyar-interjú, amelyben Török kijelentette, hogy a hallgatókat hibáikkal együtt szereti. Több képen szó szerinti idéznek az EHÖK-elnök válaszaiból. A mém keveredik az eredeti Kim Dzsongun-fotókkal is, van olyan megoldás is, ahol maffiózóhoz hasonlítják, mások szerint pedig modern korunk Dobzse Ulászlójáról van szó, aki Hoffmann Rózsa minden intézkedésére annyit mondd, hogy „aha, rendben”. A legjobb alkotásokat összegyűjtöttük galériánkban. Ha ön is látott vagy készített ilyet, küldje el nekünk!  • Tippek
  • Hírek