Legyőzi-e Schmitt Pál a perverz Donald kacsát?

2012.12.31. 14:00
2012 az online mémek nagykorúvá válásának éve volt. Míg az egy témára variálódó, mutálódó vicces képeket, videókat korábban az online underground reakciójának tartottuk a világ történéseire, vagy csak a névtelen internetes művészek önszórakoztatásának, idén a mémek végképp bekerültek a köztudatba. Online mémként született zenék vezetik a kommersz rádiós slágerlistákat, a szokásosnál is nagyobb hülyeséget mondó politikusok pedig attól rettegnek, milyen mém válik belőlük másnapra a neten. Az online mém lett az új pesti vicc, a facebookos mémposztolgatás az új kabaré, Trollface az új Hofi.

2012 mémjei már nem csak arról szólnak, hogy a trollok minden különösebb mondanivaló nélkül, önmaguk szórakoztatására gyártják a tartalmat. Az internet népének hangját ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni, az online folklór idén állást foglalt, és komolyan befolyásolta a netezők véleményét  olyan komoly témákban is, mint az amerikai elnökválasztás, vagy az internetes szólásszabadságot fenyegető SOPA törvénytervezet. Persze ahogy a 2012 legemlékezetesebb mémjeit összegyűjtő, szigorúan szubjektív listánkból kiderül, nem halt még ki a csodálatosan értelmetlen, Monty Python-i szinten abszurd és vicces mém-alfaj sem, sőt. Szavazzon, hogy ön szerint mi volt 2012 mémje!

Gangnamban nagy nap van

Szavazzon az év mémjére!

 • 85267
  KONY2012
 • 40930
  Schmitt Pál
 • 1325
  Grumpy Cat
 • 1059
  Gangnam style
 • 354
  Overly attached girlfriend
 • 340
  Ecce Homo
 • 331
  Dolan
 • 179
  Mémolimpia
 • 158
  What people thing I do
 • 149
  Kim Dzsongun éhes

Ha valaki tavaly ilyenkor azt jósolja, 2012 legnagyobb világslágerének kezdő sora az lesz, hogy Na je nun ta sa ro un in gan jo gin yo ja, alighanem a maja világvégejóslatnak is nagyobb hitelt adunk. Aztán jött egy koreai fickó, a klipjét felkapta az internet népe, és ma már a csapból is az folyik, hogy opp, opp, opp, oppan gangnam style. A YouTube több mint 400 ezer (!) paródiáról, feldolgozásról és remixről tud, az eredeti videó pedig túllépte az egymilliárd megtekintést, ezzel minden idők legnépszerűbb online videójává vált. Mémnek lenni olykor igen jó biznisz: Psy csak a youtube-os reklámok részesedéséből kétmillió dollárt kaszált, az iTunes-letöltésekből pedig még négymilliót. Ha kicsit már unjuk, gondoljunk arra, hogy még mindig jobban jártunk vele, mintha a nyár mémslágere, a koreai őrületnél sokkal kevésbé eredeti és szórakoztató Call me maybe futna még mindig úgy, ahogy fél éve, amikor Obamától a Star Wars szereplőin át az amerikai olimpikonokig mindenki azt énekelte. Az unásig ismert eredeti helyett most a NASA Johnson Space Center kutatóközpontjának hivatalos feldolgozását nézzük meg.

Macska-jaj

Tard, a morcos macska nagy fölénnyel nyerte meg az Index Év macskája-választását, pedig a mém külseje ellenére állítólag egészen életvidám és szeretnivaló jószág. A világ méla utálatát tükröző egyedi arcberendezése azonban örökre bebetonozta a Muppet Show mindenen morgó két öregembere vagy az Office Dwight Schrute-ja mellé az őspesszimizmus skatulyájába. Grumpy Cat az, aki semminek nem tud örülni, a jó híreken bosszankodik, de a rosszaknak sem örül, mert azok lehetnének még rosszabbak. Mostanában például az a legnagyobb világfájdalma, hogy mennyire gyalázatosan sült el ez a világvége-dolog is.

Dolan pls

Értelmetlen, brutális, perverz és nagyon vicces, vagyis tökéletes 4chan-mém az elrajzolt, borzasztó angolsággal beszélő, pszichopata szexmániás Donald kacsa, az év igazi underground mémslágere. Pedig eredetileg nem is a hírhedt trolltanyáról származik, hanem egy finn fórumról. Dolan a régivágású mémkultúra válasza a kommersszé váló, komolykodó és politizáló mémekre. Dolan durva, polgárpukkasztó és beteges, a hatása pedig pont olyan, mint egy-egy súlyosabb Monty Python-jelenetnek volt a konzervatív brit társadalomra a hetvenes években. Határozottan nem való mindenkinek, de attól még igazi klasszikus. Idneksz pls.

Schmitt-C, Schmitt-V

A magyar mémgyár egész évben teljes fordulatszámon pörgött, mondjuk adtak is hozzá elég muníciót a közélet szereplői a nőknek önmegvalósítás helyett szülést ajánlgató parlamenti képviselőtől a tüntetőket nem találó köztévés riporteren át a szarvashibákat vétő, majd az azokat szóvá tevőket sértődötten lekezelő műfordítóig. Senki nem tett többet azonban a mémkultúra felvirágzásáért idén, mint Schmitt Pál, akinek az egész köztársasági elnöki pályafutása az abszurd humor csúcsteljesítménye. A hónapokig húzódó bizarr szappanopera a plagizált doktori körül, bulvárkacsázással, tollforgatóterroristázással és az évtized legmegdöbbentőbb tévés interjújával súlyosbítva alapvetően egy rettenetesen szomorú és szégyenteljes történet, a végeláthatatlanul hömpölygő Schmitt-mémek azonban segítettek, hogy inkább röhögjön rajta az ember, mint sírjon.

What people think I do

A „ki hogyan lát engem” mém idén tavasszal söpört végig a közösségi médián, nem volt júzer, akinek ne lett volna tele a facebookos üzenőfala a jellegzetes, hat kockából álló, önironikus képekkel. A formula nagyon egyszerű, minden foglalkozásra rá lehet húzni vicces elképzeléseket, ahogyan az embert barátai, a családja, vagy a főnöke látják, kifigurázni a buta általánosításokat, majd csattanóként a valóságot, amivel persze leginkább önmagát neveti ki az ember. Pár hétig a fél világ ilyen képeket összevagdosásával szórakozott, egy idő után már nagyon unalmas volt, de mostanra eltelt már annyi idő, hogy vállalható humorforrásnak minősül újra elővenni.

A túlzottan ragaszkodó barátnő

2012 júniusában egy Laina Morris nevű texasi lány feltett YouTube-ra egy videót, amin Justin Bieber Boyfriend című számát énekli a webkamerába, kicsit módosított szöveggel, óriási beleéléssel, hatalmasra nyílt pupillákkal. A feltöltés másnapján megszületett az Overly attached girlfriend mém, és Balszerencsés Brian, illetve a nevetségesen jóképű srác mellett az év legnépszerűbb mémfigurájává vált. OAG a végletekig fokozott rajongást és az eszetlen féltékenységet illusztrálja, Laina pedig jól viseli a világhírt, vicces videókban veszi fel újra a rajongó barátnő álarcát, és úgy általában humorosan fogja fel az egészet.

Láthatatlan gyerekek

Joseph Kony ugandai vallási fanatikus terroristavezér már vagy húsz éve aktív, az Úr Ellenállási Hadserege (Lord's Resistance Army, LRA) nevű gerillaserege becslések szerint 30 ezer embert gyilkolt meg, és elrabolt gyerekek tízezreiből csinált gyerekkatonát vagy szexrabszolgát. A világ szélesebb közvéleménye azonban csak idén tavasszal ismerte meg a nevét egy vírusként terjedő, mémek tucatjait inspiráló, százmilliós nézettségű youtube-os videó miatt. A nem kicsit hatásvadász, és a közép-afrikai állapotokat végtelenül leegyszerűsítő módon bemutató videó körül sorra törtek ki a botrányok, a mögötte álló alapítványt az adományok elsikkasztásával vádolták meg. Kony mindenesetre azóta is folytatja rémtetteit, bár állítólag a CIA legjobb emberei vadásznak rá, és Bin Laden halála után ő számít a nyugati világ számára az első  számú közellenségnek.

Kim Dzsongun, szupersztár

Hiába uralta a mémvilágot az év második felében az amerikai elnökválasztás, ahol Obama és Romney is bőséggel szolgáltatta az alapanyagot a mémekhez, az első számú politikus mémsztár idén mindenképpen az Észak-Koreát megörökölt Kim Dzsongun volt. Az ifjú kommunista diktátort kigúnyoló mémek általában a hivatalos fotókon vágott, kissé bamba arckifejezésen viccelődnek, és arra mennek rá, hogy a pufi zsarnok legszívesebben mindent megenne. Kim Dzsongun idén kétszer is netes trolloknak köszönhetően került be a hírekbe, egyszer az Onion viccportál hírét – Kim Dzsongunt választották meg a világ legvonzóbb férfijának – vette át teljesen komolyan a kínai és az észak-koreai pártsajtó, a netezők nagy derültségére, egyszer pedig a Time Év embere választását nyerették meg vele a 4chan fórumozói. Az észak-koreai propaganda persze ezt is komoly hírként vette át.

Íme, az ember

Szeptember elején egy idős spanyol hölgy merő jószándéktól vezérelve megpróbálta egy festményen helyreállítani Jézus megkopott töviskoszorús ábrázatát. A tragikomikus végeredmény láttán mindenki Mr. Bean hasonló filmbeli produkciójára asszociált, a 80 éves amatőr restaurátor pedig a moncsicsivé transzformált Megváltóval együtt a net sztárja lett. A spanyol Elias Garcia Martinez Ecce Homo című falfestményét milliók ismerték meg ebben a formájában, és tízezrek támogatják a kezdeményezést, hogy a festmény maradjon is meg krumplijézusnak az ironikus művészet jegyében.

Jómagam is szoktam úszni egyébként

Az online folklór imádta az olimpiát, már a megnyitón elkezdődött a mémek nagyüzemi termelése II. Erzsébet angol királynő zsémbes arckifejezésével, aztán jött McKayla Maroney amerikai tornászlány, aki az ezüstéremnek nem örült, a mindenki elől ordítva menekülő Mo Farrah brit hosszútávfutó, Ryan Lochte úszóbajnok az angol nyelvtant kerékbe törő, rendkívül bölcs twitteres üzenetei, és az uszodákban készült fotókat melegpornó-forgatási életképeknek bemutató, kissé gyermeteg humorról árulkodó képek. Nekünk meg maradt Gyurta és Én, és vele a humort nem mindig felismerő, de felháborodni nagyon szerető magyar internetezők tömegei.