Mém lett a teszkós lóburgerből

2013.01.23. 08:56

Már januárban erős versenyző akadt az év legszórakoztatóbb botrányának címére, amikor az Irish Times megírta, hogy a Tesco szupermarketlánc brit boltjaiban lóhúst mutatott ki a DNS-vizsgálat a hamburgerpogácsának való darált húsban. Az elvileg tiszta marhahúsként árult hús esetenként 29 százaléknyi lóhúst is tartalmazott, a Tesco nem győzött bocsánatot kérni, és nyugtatni a többi európai ország vásárlóit, hogy csak az angol boltok az érintettek, miközben más láncok boltjai is belekeveredtek a botrányba, lóhúst találtak a brit Lidlben, Aldiban, illetve a Magyarországon nem annyira ismert Asda, Dunnes Stores, és Iceland szupermarketek hamburgerhús-kínálatában is.

A lóevő britek szürreális képe már alapban remek táptalajt biztosított az online underground tréfamestereinek, és ezt csak fokozta a tény, hogy a neten hatalmas rajongótábora van a My Little Pony című rajzfilmsorozat újhullámos, Friendship is Magic alcímű szériájának. Az eredetileg gyerekeknek szánt sorozat iránti felnőtt rajongás a net megfejthetetlen rejtélyeinek egyike, mindenesetre 2010 óta toronymagasan vezeti a Knowyourmeme mémgyűjtő oldal népszerűségi listáját. A magukat bronie (a bro, vagyis tesó, és pony szavak összeolvadása) néven nevező, általában fiatal felnőtt férfi rajongók a 4chan fórum bugyraiból indultak, és ma már senki nem tudja, hogy az egész pónirajongás komoly, vagy valami elszabadult önironikus trollkodási kísérlet. Akárhogy is, a pónirajongók lelkén fájó sebet ütött, hogy a britek lovat esznek, és ez a mémgyártás területén is csak olaj volt a tűzre.

A lóburger esete a szokásos vicces képek mellett az online szóvicckultúrából is a legrosszabbat hozta ki, általános kommentár például, hogy a Tesco burgerhús-eladási statisztikája továbbra is stabil (a "stable" szó istállót is jelent az angolban), illetve a szintén érintett szupermarketre utalva a pónis rajzfilmet ma már My Lidl Pony néven illik emlegetni. Visszatérő poén az is, hogy egyes Tesco-termékek árcéduláin a vonalkódban zebra-DNS nyomait találták meg, és persze új értelmet nyert az a brit szólás is, hogy olyan éhes vagyok, meg tudnék enni egy lovat.