Kifogyhatatlan humorforrás az új Facebook-kereső

2013.01.24. 09:04

Amikor pár napja a Facebook bemutatta a saját keresőjét, a Graph Search-öt, már látni lehetett, hogy az alkalmazásban elképesztő online kémkedési- és humorpotenciál rejtőzik. A Facebook-felhasználók jelentős része nincs tisztában azzal, hogy milyen adatot, kommentet, üzenőfali bejegyzést kivel oszt meg, így egy komplex, jól paraméterezhető kereső egészen érdekes eredményeket túrhat fel a közösségi oldal adatbázisából. Alig indult el a kereső amerikai bétatesztje, máris megszületett a tanulságos keresési eredményeket gyűjtő blog a Tumblren. A találati listákat szerencsére anonimizálva, neveket, fotókat kitakarva közlik, de persze ez nem garancia arra, hogy az ember a saját ismerősei között ne ismételje meg a kereséseket, aztán nagyokat kacagjon az ismerősein, ahogy azok zavartan hebegnek, hogy de hát ők csak viccből.

A keresési eredményekről készült képek leginkább a vicces és a szomorú között ingadoznak, és általában az emberek mérhetetlen álszentségére hívják fel a figyelmet. Két kattintással kideríthető például, ki az, aki zsidó létére azt vallja magáról, hogy szereti a baconszalonnát (holott a zsidó étkezési hagyományok tiltják a disznóhús és a szalonna fogyasztását), de ugyanilyen könnyen kiszűrhetők azok a házas férfiak is, akik az érdeklődési köreik között megjelölték a prostituáltakat. Vagy azok a magukat katolikusként bemutatók, akik lájkolták valamelyik ismert óvszermárkát (az egyház a mai napig elítéli, és bűnnek tartja a kondom használatát - bár látszanak jelek az enyhülésre). Vagy azokat, akik egyszerre kedvelik a Focus on the Family radikális melegházasság-ellenes szervezetet, és Neil Patrick Harris amerikai színészt (aki bevallottan meleg, és éppen házasságra készül partnerével, akivel egyébként ikreket nevelnek).

A könnyű keresésnek ijesztő oldala is van, itt találjuk például a Teheránban élő melegek kilistázását (Iránban börtönnel, esetenként halálbüntetéssel fenyegetik a homoszexualitásukat vállalókat), vagy azokat a Kínában élőket, akik lájkolták a betiltott Falun Gong egyházat (becslések szerint több tízezer követőjüket végezték ki Kínában az elmúlt évtizedben).

A Mémeskút közszolgálati jellegét kidomborítva ezúton hívjuk fel olvasóink figyelmét arra, hogy még azelőtt ellenőrizzék le, milyen adatokat adtak meg magukról a közösségi oldalon, hogy elindulna a Graph Search a Facebook magyar fertályán. Persze afelől nincs kétségünk, hogy ezzel együtt is remekül fogunk szórakozni, amint a magyar keresések is beindulnak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM