16

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Legyen ön is botcsinálta szívsebész!

2013.02.06. 14:48

Új kedvenc videojátéka van az internetnek: a Surgeon Simulator 2013 hihetetlenül idegesítő, a kezelése borzalmas, a játékosok mégis remekül szórakoznak rajta, és szó szerint ezrével töltik fel a YouTube-ra a virtuális szívsebészeti sikereiket és – főleg! – csúfos kudarcaikat bemutató videókat. A játék erősen emlékeztet a 2010-ben nagy karriert befutott QWOP-ra, ami azt mutatta meg, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a futás, igen összetett és nehéz tud lenni.

A továbbiakat csak azoknak ajánljuk, akiket nem zavar a szívműtéteknél óhatatlanul jelen levő vér és belső szervek látványa (még ha csak rajzolt formában is).

A Surgeon Simulator 2013 egy játékprogramozói versenyre készült, mindössze 48 óra alatt rakta össze négy programozó és grafikus. A játékban egy szívátültetést kell végrehajtanunk úgy, hogy a sebész kezét irányítjuk. Öt gombunk van az öt ujj mozgatására, az egérrel mozog a kéz vízszintes síkban, bal gombbal függőlegesen, és a jobb gombbal tudjuk forgatni. Ha első olvasásra egyszerűnek tűnik, meg lehet próbálni (a játék online és ingyenes, csak egy böngészőkiegészítő csomag telepítését kéri). Amikor tíz perc után is az legnagyobb a kihívás, hogy valahogy meg kéne fogni azt a rohadt szikét, garantált a dühroham a legjámborabb játékosnál is.

A játék néhány nap alatt olyan népszerű lett, hogy írt róla a legnagyobb gémer magazin, az amerikai Game Informer, de még a mértékadó gazdasági lap, a Forbes is. A hamar sztárrá vált készítők a Redditen tartott interjújukban elárulták, hogy ők maguk sem képesek megoldani a játékot, viszont lenyűgözve tapasztalták, hogy vannak játékosok, akik pár nap alatt profivá váltak a szimulátorban, és fél perc alatt lerendezik a szívátültetést. Az is kiderült, hogy nincs közöttük orvosi végzettségű, de még kórházas sorozatokat se nagyon néznek a tévében, így ha a szimuláció esetleg valósághű lenne, az csupán a véletlen műve.

A sebésszimulátor, mint videojáték egyébként nem új találmány, a kilencvenes években Commodore Amiga gépeken létezett a Life and Death című nagy sikerű sorozat, és a Nintendo DS-en is ebben a műfajban indult a Trauma Center és több folytatása.