Obama mindent szitává lő

2013.02.06. 07:09

Amerikában a fegyvertartás szigorúbb szabályozása a Sandy Hook iskolában történt mészárlás óta különösen érzékeny téma. Obama elnök a szigorítás pártján áll, az ellene érvelők viszont azt hangoztatják, hogy a fegyverviselés évszázadok óta alkotmányos jog Amerikában, és annak csorbításáról szó sem lehet. Január végén egy interjúban a New Republic újságírója nekiszegezte az elnöknek a kérdést: volt-e már egyáltalán fegyver a kezében, vagy merő elméleti szempontból nézi az egész fegyverkérdést. Obama azt válaszolta, rendszeresen gyakorolja a skeetlövészetet Camp Davidben, az amerikai elnökök hagyományos vidéki rezidenciáján.

Ez elég meglepő információ volt az elnökről, akiről sokan nehezen tudták elképzelni, hogy civilben szereti a fegyvereket és a lövészetet. Amikor a Washington Post oknyomozói arról írtak, hogy ők ugyan semmilyen hivatalos nyomát nem találták annak, hogy Obama valaha fegyverklubban vagy lőtéren járt volna, a Fehér Ház kiadott egy hivatalos fotót az elnökről, amin éppen egy puskát süt el.

Több se kellett az online népművészeknek, pillanatok alatt százszámra gyártották a vicces variációkat a képből (annak ellenére, vagy éppen azért, mert a hivatalos közlemény direkt megkért mindenkit, hogy ne manipulálják a fotót). Szokás szerint az internet két legnagyobb mémműhelyéből, a 4chanről és a Redditről származtak az első képek, és amikor a jelenségről már a New York Post és a Daily Mail is megemlékezett, a puskás Obama meghódította a Facebookot is. Így lett az elnök legújabb beceneve az Obaminátor, és így került a Grand Theft Auto videojáték borítójára gengszterként.