Halálcsillagot építenek a Kickstarteren

2013.02.07. 11:24

Tavaly év végén indult az az online kezdeményezés, ami a Fehér ház hivatalos petíciós oldalán át próbálta eljuttatni Barack Obamához az amerikai nemzet óhaját: az ország csak úgy érezheti biztonságban magát a jövőben, ha megépíti a Star Wars-filmek ikonikus űrállomását, az egész bolygókat szétrobbantani képes Halálcsillagot. A petíciót 34 ezren írták alá, és 25 ezer felett a kabinetnek kötelessége foglalkozni a nép hangjával (ezt a határt egyébként nemrég 100 ezerre emelték, hogy az ilyen viccek kiötlőinek nehezebb dolguk legyen).

A Fehér ház vette a lapot, és minden idők egyik legviccesebb hivatalos kormányközleményében utasította el a kérést, amiben a kabinet tudományos és űrkutatással kapcsolatos költségvetését koordináló hivatalának vezetője kiszámolta, hogy a Halálcsillag megépítésének költsége (850 000 000 000 000 000 dollár) nem fér össze az államadósság csökkentését célzó kormányzati törekvésekkel, más bolygók felrobbantása egyáltalán nem élvez magas prioritást az USA külpolitikájában, és különben is, az amerikai adófizetők pénzét egy csomó okosabb módon is el lehet költeni, mint egy olyan építményre, amit a filmek tanúsága szerint egy egyszemélyes űrhajó el tud pusztítani egy lövéssel.

Az internet népe azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és az elutasító amerikai válasz után pár héttel elindult a legnagyobb közösségi finanszírozással foglalkozó weboldalon, a Kickstarteren a Halálcsillag megépítését célzó projekt. A brit Gnut.co.uk által indított kezdeményezés egyelőre 20 millió fontot próbál összekalapozni a részletes tervek elkészítésére, illetve pár négyzetméter drótháló beszerzésére, amivel majd azt a szellőzőaknád fedik be, amin át a filmben Luke Skywalker az űrállomás szívébe küldte a protontorpedót. Ha ez megvan, jöhet a második fázis, az építkezés, amihez további 543 000 000 000 000 000 fontra lesz majd szükség (az adatot az amerikai becslés átszámításával kapták), ennek forrása egyelőre ismeretlen. A költségek alacsonyan tartása érdekében már most bejelentették a szervezők, hogy kizárólag nyílt forráskódú hardvert és szoftvert használnak majd a projektben, ez náluk elvi kérdés. További komoly kihívásként tekintenek az Erő kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy a Kickstarter nehogy komolyan vegye a dolgot, mert az oldalon fegyverek fejlesztésére nem lehet pénzt gyűjteni.

A február negyedikén indított akció április elsején, vagyis a bolondok napján jár le, és eddig két nap alatt közel 800 tamogatót sikerült szerezni a projekthez, akik 100 ezer fontot (34 millió forint!) dobtak össze eddig - és a médiában illetve közösségi oldalakon még csak most kezd terjedni a gyűjtés híre. A Halálcsillag tervezésének pénzügyi támogatására kétféle lehetőséget nyújtanak a szervezők: 1 font adományért csupán egy köszönetnyilvánítás jár, 10 fontért viszont egy ígéret, hogy a támogató nevét belegravírozzák majd az űrállomás karbantartó robotjainak egyikébe.