Nem kell félni a közösségi Halálcsillagtól

2013.02.12. 08:24

Néhány napja számoltunk be a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon indult projektről, ami a Star Wars filmek Halálcsillagának megtervezését és megépítését tűzte ki célul (előzmény: az internet népe vicces petícióval fordult az amerikai kormányhoz, hogy építsen Halálcsillagot, de a kérelmet a Fehér ház elutasította). A brit kezdeményezés azóta elérte a 220 ezer fontos támogatói összeget, és az egész bolygók elpusztítására alkalmas űrállomás rémképe ellen – ahogy a filmekben –, kitört a lázadás.

A lázadók szövetsége természetesen kickstarteres ellenkampánnyal készül a Halálcsillag fenyegetésének semlegesítésére. A Csillagok háborújában Luke Skywalker egy X-szárnyú űrhajóval pusztította el a galaktikus birodalom legfélelmetesebb fegyverét, így a kínai-amerikai Simon Kwan által indított Kickstarter-projekt is egy ilyen űrhajó megépítését és egy pilóta kiképzését tűzte ki célul. A mérsékelten tudományos költségelemzésnél a projekt gazdája úgy gondolkodott, hogy az első Star Wars mozifilm költségvetése csak elég lesz az űrhajó megalkotására is, így 11 millió dollárt kért a közösségtől. Távlati célként 23 millió dollárért szerepel egy Y-szárnyú űrhajó is, szintén a filmekből, az X-árnyú bevetésének támogatására, valamint egy YT-1300-as teherszállító (ismertebb nevén Millennium Falcon), csak a biztonság kedvéért.

Ahogyan a halálcsillagos gyűjtésnél, itt is külön kiemelik, hogy csak nyílt forráskódú szoftvert és hardvert fognak használni a fejlesztéskor. Külön megoldandó probléma lehet, hogy a Halálcsillag kickstarteres projektoldalán leírják, hogy a filmben az űrállomás gyenge pontját jelentő szellőzőakna speciális védelmet (a csirkeólaknál használt drótháló) kap, így ennek a kiiktatása extra figyelmet igényel majd az X-szárnyú részéről.

A projekt villámgyorsan ért el a 137 ezer dolláros támogatottságig, igaz, ebben szerepet játszik az is, hogy a Halálcsillaggal ellentétben itt lehetőség van mélyebben is a pénztárcába nyúlni, és akár 10 ezer dollárt bedobni a közösbe az ügy érdekében (ezért cserébe egyébként egy kirándulást ígérnek a projekt gazdái a Dagobah rendszerbe, és ott találkozást, és személyes jeditréninget Yoda mesterrel). Az X-Wing-projekt a Halálcsillag építéséhez hasonlóan április elsejéig várja a támogatókat.

A halálcsillagos-xwinges kickstarterezés viccfaktorát tovább emeli, hogy amint a hír elterjedt, komoly felháborodási hullán söpört végig az interneten, és a közösségi finanszírozást csak hírből ismerők azóta is kórusban keseregnek azon, hogy mennyire érzéketlen az internet népe, hogy ilyen hülyeségekre ad ilyen sok pénzt, miközben az éhínség, szegénység és betegségek elleni küzdelemben is jó helye lenne annak. Az ő megnyugtatásukra ismételjük át a Kickstarter egyik alapelvét, a "minden vagy semmit" típusú projektszervezést: az oldal csak akkor vonja le az adakozók számláiról a felajánlott pénzt, és utalja át a projekt gazdájának, ha az akció elérte az előre meghatározott összeget, amibe a projekt kerülne. Ez a Halálcsillag esetében 20 millió font, az X-szárnyú űrhajónál 11 millió dollár. Mindkét gyűjtés nagyjából ennek az összegnek az 1 százalékánál jár, és nem fenyeget az a reális veszély, hogy a végén tényleg fizetniük kelljen az adományozóknak, tehát kockázat nélkül dobálózhatnak a vicc kedvéért akár tízezer dolláros adományokkal is. Így az az elmélet is bukik, hogy egy ilyen vicces kickstarteres kezdeményezéssel az ügyes ötletgazdák több tízmillió forintnak megfelelő összeget tesznek zsebre.