Mém lett az orosz meteorból

2013.02.19. 08:04

Ahogy várható volt, az online népművészet hamar reagált a múlt hét végén az egész világot izgalomba hozó orosz meteorra. A Cseljabinszk városa felett a légkörben felrobbanó, majd több száz embert megsebesítő objektum alapvetően két irányba korbácsolta fel a mémgyásosok fantáziáját.

Az egyik a "mi volt vajon valójában a meteor", ahol a világsajtót bejáró képeket az Angry Birdsszel, az ős-mémsztár Chuck Norrisszal, és különféle japán rajzfilmek szereplőivel montírozzák össze. A látványos jelenség magyarázataként felbukkan a bevodkázott Superman valamint Nyan Cat is, és persze felmerül az obligát kérdés, hogy ugyan hol volt Bruce Willis, most, amikor szükség lett volna rá, hiszen az Armageddonban már olyan jól megoldott egy hasonló helyzetet. (Külön csavar ezen a vonalon, hogy pont a meteorbecsapódás napján mutatták be a színész legújabb akciófilmjét, a Die Hard 5-öt, ami éppen Oroszországban játszódik.)

A mémvariációk által feszegetett másik téma jóval érdekesebb: vajon hogy lehet az, hogy a meteor becsapódását több tucatnyi kamera rögzítette (kontrasztként általában a konteo-hívők egyik kedvenc témája merül fel, miszerint a 9/11-es terrortámadáskor a Pentagonra zuhanó utasszállítóról viszont egyetlen videó sem maradt fenn).


A megoldás kulcsa az orosz dashcam-divat. Az országban gyakorlatilag minden autóban a műszerfalba épített olcsó digitális kamera működik, ami folyamatosan az utat veszi az autó előtt (a Youtube tele is van az így rögzített balesetekkel, bár a brutálisabbakat rendszeresen törlik a videómegosztóról). Oroszországban a jogszabályok és a korrupt rendőrség kombinációja a közlekedési balesetek, vagy szabálytalanságok esetén az egyszeri sofőr számára olyan környezetet ad, ahol olyan szinte esélytelen az igazának bizonyítása - hacsak nincs videófelvétele arról, mi is történt valójában. Ilyen kamerák tucatjai kapták el a város felett elhúzó, majd felrobbanó meteort is.