Hadoukening az új online őrület

2013.04.01. 11:20

Talán a planking volt az első igazán ismert és elterjedt képviselője annak a mém-alfajnak, aminek az a lényege, hogy valami extrém hülye pózt kell felvennie az embernek, lehetőleg minél nagyobb nyilvánosság előtt, azt lefényképezni, aztán feltenni a netre. A Knowyourmeme online mémkutató oldal "photo fad" néven tartja számon ezt a jelenséget, és több tucatnyi példáját ismerteti az owlingtól a tebowingon és a batmanningon át a horsemanningig (ebből jól látható az elnevezés logikája is az angol -ing képzővel). A legújabb hasonló őrület a Távol-Keletről érkezett, és az eddigiekhez hűen ritka értelmetlen, viszont legalább vannak benne iskolai egyenruhát viselő japán gyereklányok.

A Hadoukening lényege, hogy úgy pózoljunk a fotózáskor, mintha egy láthatatlan energiagömböt vágnánk hozzá a partnerünkhöz, aki a becsapódás erejétől épp elszáll. Ez sok gyakorlást és jó időzítést igényel, az áldozatnak úgy kell felugrania, és a testét tartania, mintha elrepítené őt egy láthatatlan robbanás - vagyis a mutatvány sokkal nehezebb, mint mondjuk a planking, ahol csak hason kell feküdni. A hatást fokozhatjuk azzal, ha japán iskoláslányok vagyunk egyenruhában, de a mém a Japánból való kiindulása után vélhetőleg hamar le fogja rázni magáról ezt a megkötést.

A pózról sokaknak a Dragonball című rajzfilmsorozat harci jelenetei ugranak be, de valójában nem erre utal az egész, hanem a Street Fighter című játéktermi automatára (később konzolos és számítógépes játékként is nagy karriert futott be, sok folytatása is készült), amiben ez a mozdulat több karakternél is speciális támadásként jelenik meg, Hadouken néven. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a mém 2009-ben már egyszer felbukkant Koreában, ahol Qi attack game volt a neve, de nagyjából ugyanerről a mozdulatról és a fotómegosztásról szólt az egész. A mostani divathullám Japánból indult ki, ahol Twitterre posztolgatják szorgalmasan a felhasználók a hadoukeninges képeiket, de ahogy a nyugati média is elkezdett beszámolni róla, valószínűleg az egész világon el fog terjedni.