Hadoukening az új online őrület

2013.04.01. 11:20

Talán a planking volt az első igazán ismert és elterjedt képviselője annak a mém-alfajnak, aminek az a lényege, hogy valami extrém hülye pózt kell felvennie az embernek, lehetőleg minél nagyobb nyilvánosság előtt, azt lefényképezni, aztán feltenni a netre. A Knowyourmeme online mémkutató oldal "photo fad" néven tartja számon ezt a jelenséget, és több tucatnyi példáját ismerteti az owlingtól a tebowingon és a batmanningon át a horsemanningig (ebből jól látható az elnevezés logikája is az angol -ing képzővel). A legújabb hasonló őrület a Távol-Keletről érkezett, és az eddigiekhez hűen ritka értelmetlen, viszont legalább vannak benne iskolai egyenruhát viselő japán gyereklányok.

A Hadoukening lényege, hogy úgy pózoljunk a fotózáskor, mintha egy láthatatlan energiagömböt vágnánk hozzá a partnerünkhöz, aki a becsapódás erejétől épp elszáll. Ez sok gyakorlást és jó időzítést igényel, az áldozatnak úgy kell felugrania, és a testét tartania, mintha elrepítené őt egy láthatatlan robbanás - vagyis a mutatvány sokkal nehezebb, mint mondjuk a planking, ahol csak hason kell feküdni. A hatást fokozhatjuk azzal, ha japán iskoláslányok vagyunk egyenruhában, de a mém a Japánból való kiindulása után vélhetőleg hamar le fogja rázni magáról ezt a megkötést.

A pózról sokaknak a Dragonball című rajzfilmsorozat harci jelenetei ugranak be, de valójában nem erre utal az egész, hanem a Street Fighter című játéktermi automatára (később konzolos és számítógépes játékként is nagy karriert futott be, sok folytatása is készült), amiben ez a mozdulat több karakternél is speciális támadásként jelenik meg, Hadouken néven. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a mém 2009-ben már egyszer felbukkant Koreában, ahol Qi attack game volt a neve, de nagyjából ugyanerről a mozdulatról és a fotómegosztásról szólt az egész. A mostani divathullám Japánból indult ki, ahol Twitterre posztolgatják szorgalmasan a felhasználók a hadoukeninges képeiket, de ahogy a nyugati média is elkezdett beszámolni róla, valószínűleg az egész világon el fog terjedni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?