Itt az új Gangnam Style

2013.04.09. 17:13

Tavaly, az egész világot elárasztó Gangnam Style-őrület megmutatta, mire képesek a koreaiak, ha popzenéről és mémekről van szó, most pedig azt is megtanulhatjuk, mit hoz ki a dél-koreai néplélekből az, ha északi szomszédjuk atombombával fenyegetőzik: brutális cukiságtúladagolást.

Az új koreai megasláger előadója bizonyos Hari, a címe pedig Gwiyomi Song, azaz cuki dal, eredetileg 귀요미송, a részletekre különösen fogékonyak kedvéért. Gwiyomi a koreai online szlengben cukit, aranyost jelent, nagyjából ugyanaz, mint a japán kawaii, ami a Pokémon és a Hello Kitty divathullámán lovagolva épült be a világ összes nyelvében az alig-tizenéves lányok szókincsébe. A kiejtése kiyomi, ami kisebb zavart is okoz a rajongók között, a YouTube-on például előbbi keresésre 136 ezer, utóbbira még 55 ezer találat ugrik elő, ezek nagy többségén távol-keleti gyereklányok vigyorognak, vidáman mutogatnak, és éneklik a sláger sorait.

kiyomi.gif

A Gwiyomi Song a chiptune műfaj egyik jeles képviselője, ez azt jelenti, hogy a zenét a nyolcvanas évek játékkonzolainak hangkeltési képességeit szimulálva adják elő szintetizátoron, ez magyarul végletesen lebutított, kvarcjáték-prüntyögést jelent. A sláger szövege arról szól hogy mennyire túláradóan cuki annak mindenkori előadója (és ezen a ponton muszáj utalnunk a magyar interneten 2006 környékén pusztító, erre rímelő Cukivagyok-jelenségre), amit a refrénben azzal tetéz az énekes, hogy 1 + 1 = cukiság, 2 + 2 = cukiság, és így tovább, egészen hatig, ami után katarzisként rituálisan végig kell puszilgatnia hat ujját a kezén.

A dal február közepén robbant be a koreai toplistákra, március elején pedig már a gwiyomi kifejezés számított a legnépszerűbbnek a legnagyobb helyi keresőoldal, a Naver statisztikái szerint. A gwiyomi-láz először Japánba, Kínába és Thaiföldre szivárgott át, aztán amikor az MTV zenecsatorna egyik magazinja, a MTV Diary BTOB is foglalkozott vele pár perc erejéig, a nyugati hódítás is kezdetét vette. Jelenleg YouTube-on és Facebookon dühöng a cukiságláz, milliós nézettségű videókkal. A Távol-Keleten már alig akad olyan celeb, aki ne ült volna fel a gwiyomi-vonatra, és várhatóan napokon vagy heteken belül nyugaton is vírusként fog kitörni. Addig is a hajtás mögött mutatunk pár különösen elvadult variációt belőle. Aki különösen bátor, elindíthat 3-4 videót is párhuzamosan, a zenei élmény úgy még keményebb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?