Hivatalosan is hülyeség a Harlem Shake

2013.04.11. 20:53

Az üzbég kormánypropaganda egyik legfontosabb szócsöve, a Ziyouz nevű online hírportál közölt hosszú cikket a februárban kitört, aztán pár hét alatt el is halványult netes őrületről, a Harlem Shake-ről. (Ha valaki nem emlékezne, a Harlem Shake lényege, hogy egy nyolcvanas évekbeli hiphop-sláger remixelt verziójára kell minél idétlenebbül táncolni, lehetőleg nyilvános helyen, minél nagyobb létszámban és minél bizarrabb jelmezekben.) A csaknem két hónapos mémről alaposan leszedik a keresztvizet, azt írják róla, az értelmetlenség és szégyentelenség kavargó örvénye, a cikk egyik megszólalója, a taskenti iszlám egyetem rektora pedig egyenesen addig megy, hogy a Koránt idézi, levezeti, hogy a Harlem Shake káros az ifjúságra, és mint a nyugati kultúra és a globalizáció terméke, egyáltalán nem segíti az üzbégek lelki fejlődését, sőt.

A Washington Post által megszólaltatott Üzbegisztán-szakértő antropológus, Sarah Kendzior azt mondja, ez nem egyszerű spontán nyugatellenes kirohanás, hanem az állami propaganda szerves része, amivel a rezsim az üzbég népben a saját morális felsőbbrendűségét próbálja erősíteni, és azt sulykolni, hogy minden, ami a nyugati világból érkezik, veszélyes, korrupt és pusztító. A szakértő szerint a közlemény nem áll összefüggésben azzal, hogy a Harlem Shake-et a közelmúltban több közel-keleti országban, így Egyiptomban és Tunéziában is kormányellenes megmozdulásokon, flashmobokon használták fel a tüntetők.

Üzbegisztánt a Freedom House legutóbbi jelentése szólásszabadság szempontjából a világ legrosszabb országai közé sorolta, Észak-Korea, Líbia, Szudán és Szomália mellé. A média különösen kemény állami kontroll alatt áll, és a propaganda stílusába remekül beleillik, hogy egy ártatlan, kizárólag szórakozásra kitalált mémet ördögtől valónak bélyegezzenek, mielőtt még valakiben felmerülne, hogy valami, ami nyugatról jön, vicces lehet.

Meglepő módon egybecseng egyébként az üzbég diktatúra hivatalos állásfoglalása a mémekről az Index kedvenc rezidens levelezőjének véleményével, aki nemrég a Mémeskutat ezekkel a szavakkal méltatta: "Csak nyomulnak és nyomulnak ezzel az ember és kultúra romboló elképzeléssel, mint Hitler az emberirtással. Ez egy fasiszta módszer, még ha kifizetődő is.".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!