Hülye farkas az internet új sztárja

2013.04.26. 08:28

Az, hogy az internet népe fanatikus állatrajongó, a mindent elborító macskamániából eddig is nyilvánvaló volt, most azonban hirtelen új trónkövetelő tűnt fel a netes népművészek kedvenc állatának címéért folytatott harcban: Moon Moon, a szellemi kihívásokkal küszködő farkas. Moon Moon legendája egy közösségi oldalakon terjedő "neked mi a farkasember-neved" posztból született. Ezek az egyszerű, lánclevélszerű, továbbosztásra kitalált bugyuta képek évekkel ezelőtt élték a fénykorukat a Facebookon, de ez a farkasemberes, valószínűleg a Twilight-rajongóknak hála, szép karriert futott be 2013 tavaszán is.

A jelenség akkor lépett ki a szokásos medréből, amikor egy mikroblogger azon fakadt ki, hogy az ő nevének kezdőbetűből a szisztéma a Moon Moon, vagyis Hold Hold nevet hozta ki, ez pedig a legidiótább név, amit a történelem során egy farkasembernek adtak. A poszt pár nap alatt 160 ezer kommentet és megosztást kapott a Tumblren, és hamarosan az egész neten elterjedt.

Moon Moon innentől önálló életre kelt és állandó mémszereplő lett. Mint kiderült, farkasokról (vagy farkasokra hasonlító kutyákról, főként huskykról) rengeteg olyan képet találni az interneten, amelyeket azok ritka hülyén néznek ki, rohangálás közben idétlenül lóg a nyelvük, vagy éppen a földön fetrengenek vidáman. A fiktív Moon Moon karakter az ilyen képeken direkt brutális helyesírással és nyelvezettel megfogalmazott mondatokkal születik meg, amelyek úgy kommentálják a fotót, mintha tényleg egy Forrest Gump-szerű, buta, de végtelenül jó szándékú jószág szerepelne rajta. A feliratokkal elmesélt mikrosztorik általában arra futnak ki, hogy szegény Moon Moont a falka többi tagja minden jó buliból kihagyja, vagy azon idegeskednek, hogy már megint milyen idiótaságot művel szegény.

A farkasok egyébként nem most először hódítják meg a mémvilágot, 2006 óta közismert mémszereplő a Bátor farkas, aki a netes fórumokon magukat nagyon kemény fickóknak mutató felhasználók paródiájaként olyan szövegekkel áll elő, mint "a fájdalom valójában a félelem, amint épp elhagyja a tested", vagy "ha veszítesz orosz rulettben, játssz újra". 2009-ben pedig egy rettentő giccses, a Holdat és három vonyító farkast ábrázoló póló lett a netezők aktuális kedvence, és a világ összes híres emberére ráadták Photoshoppal (extra csavar, hogy a póló az Amazon ruhaszekciójában a toplistára került, úgy átszivárgott a népszerűsége a való életbeli divatba).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!