Hülye problémákra csodálatos megoldások

2013.05.29. 09:05

2012 egyik legnagyobb karriert befutó, máig népszerű mémje volt a first world problems, aminek tucatnyi variációja (van többek között kilencvenes évekbeli, metálrajongós, bölcsészes, füvezős, 19. századi, és természetesen macskás is) mind ugyanarról szól: ironikusan rámutat, hogy a mindennapi életünkben olyan dolgokat érzünk valós és nyomasztó gondnak a fejlett nyugati országokban, amelyeket kevésbé szerencsés helyeken értelmezni sem tudnak, vagy ha igen, akkor is legfeljebb irigyelnek.

A kikarikírozott, túlreagált problémák legújabb generációja azzal fejeli meg a poént, hogy halálosan komolyan veszi a felvetéseket, de egyben meglepően jól működő, gyakorlatias megoldásokat kínál rájuk. Ezzel a poén iróniafaktora még egy szintet lép: nem elég, hogy valahol mélyen mind valós, sőt egyenesen borzasztó problémának érezzük például azt, hogy hideg a vécédeszka, de még az a halálosan egyszerű megoldás sem jutott eszünkbe, hogy húzzunk rá egy pár vastag téli térdzoknit, amitől puha és kellemes érintésű lesz. Vagyis nem elég hogy nevetséges apró kellemetlenségeket érzünk komoly problémának, annyira ellustultunk és elbutultunk, hogy meg sem próbáljuk megoldani őket.

A megoldási javaslatok egyébként néha meghökkentően kreatívak, és valóban működőképesek (az online szleng lifehacknek hívja az ilyeneket). Túl hideg a vaj, és nem tudod elkenni a kenyéren? Használd a sajtreszelőt! Folyton elveszíted a méregdrága fényképezőgéped objektívsapkáját? Ragassz rá egy legókockát, a kamera szíjára egy másikat, máris tudod rögzíteni! És így tovább, szégyelljük magunkat, amiért a lelkünk mélyén kicsit átérezzük a first world problem képeken bemutatott eget-földet rengető gondokat, aztán használjuk a megoldásokat bátran.