Technovikinggel nem érdemes ujjat húzni

2013.06.27. 12:06

A berlini bíróság ítéletet hozott a Technoviking néven ismert, a valódi személyazonosságát máig titokban tartó férfi és Matthias Fritsch német videós közti, január óta zajló perben. Az internet egyik első igazi mémsztárja azért perelt, mert Fritsch az engedélye nélkül videózta le egy berlini technofesztiválon 2000-ben, és tette fel a videót a netre hat évvel később. Ha esetleg valaki az utóbbi 6-7 évet egy barlangban meditálva töltötte volna, és nem lenne képben, erről a klipről van szó, ma is kincs minden másodperce:

A videó a Knowyourmeme nyomozása szerint pár hónapig gyakorlatilag senkit nem érdekelt, aztán felkerült egy népszerű közép-amerikai pornóoldalra, ahol a közönség felkapta, és innen már egyenes út vezetett a Technoviking-mém megszületéséhez, a világhírhez, és a kismillió remix és mutáció létrejöttéhez.

Fritsch, aki akkoriban a webes kultúrát és a mémek helyét a művészet világában kutatta, szorosan követte a Technoviking-figura pályafutását, és ebbe az is beletartozott, hogy miután a YouTube-on átlépte a négymilliót a nézettségi számláló, élt a videómegosztó ajánlatával, és részedést kapott a klip reklámbevételéből. Technoviking a popkultúra része lett, mozdulatai és tánca kultikussá vált, a figura videojátékokban bukkant fel mellékszereplőként, képregényt és akciófigurákat adtak ki róla, a képével eladott ajándéktárgyak tucatjait lehet a neten megrendelni.

Technoviking az ügyvédjein keresztül 2009-ben jelentkezett Fritsch-nél, mondván, ő erre az egészre nem adott engedélyt, és különösen nem tetszik neki az, hogy más keres pénzt azzal, hogy akaratán kívül híressé tette. A videós ekkor le is állította a YouTube-os reklámbevéletről szóló szerződést. Négy évvel később a mémsztár személyiségi jogi pert indított, amiben Fritschen akarta leverni az online underground által gyártott számtalan Technoviking-variáció által okozott anyagi kárt és lelki fájdalmat. A bíróság több mint féléves tárgyalássorozat után hozott döntést, aminek teljes szívvel egyik fél sem örülhet (itt az eredeti német nyelvű dokumentum).

A döntés Fritschet eltiltja Technoviking bármilyen, állóképen vagy videón való ábrázolásától, még kitakart arccal is. A YouTube-os pénzből 8000 eurót kell a sértettnek átutalnia, további fájdalomdíjként 10 ezret, ügyvédi költségekre még 1500-at. Viszont a bíróság nem tette felelőssé Fritsch-et a videója nyomán született remixekért és magáért a mémért – egy ilyen döntés egyébként is veszélyes precedenst teremtett volna az internetes népművészet egészére nézve. Technoviking nem jelent meg a tárgyaláson, csak a jogi képviselői voltak ott, így továbbra sem lehet tudni, ki is ő a való életben.

Fritsch időközben az Indiegogo közösségi finanszírozással foglalkozó portálon indított gyűjtést a Technoviking-szorit feldolgozó dokumentumfilmjére.

The Story of Technoviking from Matthias Fritsch on Vimeo.