Tizenhárom órát beszélt étlen-szomjan

2013.06.27. 19:06

Tizenhárom órán keresztül beszélt volna az amerikai szenátusban Wendy Davis demokrata szenátor, végül tizenegy óra után leállították. Felszólalásának célja annak a törvényjavaslatnak a visszaverése volt, amellyel szigorították volna a nők jogait az abortuszhoz. Kedd éjfélig kellett volna kihúznia, mert akkor járt le a törvény elfogadására kitűzött határidő.

A filibusternek, vagyis az időhúzó beszéd formájában tartott obstrukciónak nagy hagyománya van az amerikai jogalkotásban. Szigorú szabályai vannak, de nem könnyű megvonni a szót a szónoktól, mert ehhez 60 százalékos többségre van szükség, ott pedig ritka az ilyen arányú egyetértés.

A szónoknak állva kell beszélnie, nem ehet, nem ihat, nem mehet ki a mosdóba, nem érintheti a pódiumot és nem térhet el a tárgytól. Wendy Davisnek sikerült elérnie, hogy a szenátus ne szavazzon a törvényjavaslatról, így sikeres volt az akciója. A texasi kormányzónak új időpontot kell választania a szavazáshoz. Az internetezők meg is hálálták ezt számtalan photoshopos műalkotással. Ezekből szemezgettünk.