Tankok lepték el a YouTube-ot

2013.11.20. 13:42

A YouTube a szeptemberi bejelentéséhez hűen novemberben bevezette az új kommentrendszert: ez a gyakorlatban azt takarja, hogy csak olyanok szólhatnak hozzá a videókhoz, akik regisztráltak a Google+ közösségi oldalra, és a kommenteket a rendszer össze is köti a hozzászólók profiloldalaival. Az ok egyszerű: a gazda Google egyrészt szeretné kicsit tisztítani a legendásan alacsony színvonalú, spammel teli YouTube-os kommentfolyamokat, másrészt a népet a Google+ irányába terelni, hogy az oldalon tényleg akkora élet legyen, mint a Facebookon. Bónuszként pedig a kommentek személyhez kötése arra is jó, hogy hatékonyabban célzott reklámokat tudjanak a videók mellé tenni.

Az internet népe azonban mindennél jobban gyűlöli a változást, így a megreformált hozzászólási rendszer is szabályos lázadást szított a felhasználók között. Ehhez pedig egy régi mémet támasztottak fel újra, Bobot a pálcikafigurát. Bob egy copypasta, vagyis karakterekből összeállított egyszerű ábra, ami arra szólít fel, hogy fórumokba, kommentekbe másolgassuk be őt nyakló nélkül. Ez a trend a 2000-es évek közepén indult ki a 4chanről, azóta több mutációja járta már meg a világ fórumait és blogjait, nem kevés idegeskedést okozva a rezidens kommentelőknek és moderátoroknak.

Bob eredeti verziója így néz ki:

☻/

/▌

/\

A keze-lába sima ferde vonal, a fele az alt+2, a törzse az alt+221 kódokkal csalogatható elő az ASCII-kódtáblából. A 2013-as reinkarnáció a feladat nagyságához illeszkedve már jobban felfegyverezte magát, egy tankkal jár:

google+tanks

Bob és a tankok tömeges megjelenése tovább tüzelte az egyébként is alaposan felkavart kedélyeket, a felhasználó egy része vadul másolgatja az ASCII-ábrát a népszerűbb videók alá, egy másik, legalább ennyire feltüzelt réteg pedig sportot űz abból, hogy spamnek jelölje ezeket a kommenteket, és kipucoltassa a moderátorokkal az egész jelenséget a YouTube-ról.

A komolyan nehezen vehető mémes tiltakozás mellett a YouTube-felhasználók más frontokon is támadást indítottak a Google ellen: egy online petíció már 200 ezer aláírás közelében jár, és a Google hivatalos fórumain is ezrével reklamálnak.  • Hírek
  • Árfolyam